Een lekkere gegratineerd vispotje, gewoon met vis uit de diepvries. Ik gebruikte een pak zalm, 2 kabeljauwfilets en een bakje mosselen uit de diepvries. Dat klinkt allemaal niet zo vers maar als je vis uit het koelvak koopt, dan is dat vaak ontdooide vis. Beter vers ontdooid dan al ontdooide vis uit de winkel, lijkt mij. Helemaal vers is natuurlijk ideaal.
Je kan natuurlijk ook een andere mix van vis kiezen. Bijvoorbeeld garnalen in plaats van mosselen en koolvis in plaats van kabeljauw. Het is in ieder geval een lekker vispotje, snel in elkaar gedraaid en als je een pan hebt die in de oven kan, is het nog eenvoudiger te maken. Lekker met aardappelpuree of bijvoorbeeld penne.
Gegratineerd vispotje met venkel
- 1 ui
- 2 kleine teentjes knoflook of een dikke knoflookteen
- 2 venkels
- 2 tomaten
- 250 gram (wilde) zalm, 2 ons kabeljauw, 1 ons mosselen/garnalen
- 200 ml melk of kookroom
- 150 ml visbouillon
- scheutje witte wijn of wat citroensap
- 2 volle eetlepels bloem
- 20 gram boter en scheutje olijfolie
- verse bladpeterselie en dille
- geraspte kaas
- zout, peper
Indien diepvriesvis, ontdooi de vis in een bak koud water. Mosselen of garnalen hoef je niet te ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd de ui, knoflook fijn en de venkels in een kwart, daarna in dunne streepjes. Verhit de boter met olie in de pan en bak hierin eerst de ui, dan knoflook en dan de venkel aan. Roer hier de bloem doorheen. Voeg dan de melk of kookroom en bouillon toe en laat het indikken. Zet het vuur lager. Snijd de tomaat in stukjes en voeg toe. Voeg ook wijn of citroensap toe en zout en peper. Snijd de vis in stukken en roer vis en mosselen door de saus (saus is dik, echter wordt dunner in de oven). Roer er dan nog de gesnipperde kruiden door en (indien pan ovenbestendig) bestrooi het geheel met kaas (zoveel als je lekker lijkt, ik strooide een dun laagje). Of doe alles in een ovenschaal en bestrooi dan met kaas. Zet de pan of ovenschaal in het midden van de oven. Laat een kwartier tot twintig minuten bakken. Lekker met aardappelen, aardappelpuree of pasta.