We vierden kerst in de Franse Ardennen. Omdat we de dag daarvoor pas in de middag konden vertrekken, moesten wij het kerstdiner (en eten voor kerstavond) meenemen. De kalkoendijen die waren besteld, bleken gigantisch te zijn. De meegebrachte braadzakken bleken te klein. Met veel gedoe, toch een prima ouderwets kerstdiner op tafel gezet: kalkoen met cranberrywijnsaus, aardappelkroketjes en spruitjes met spek. Er bleef veel vlees over, dus daar konden we de volgende dag nog van eten.
In de Intermarche kochten we champignons, een enorme bos peterselie en ragoutbakjes plus wat lekkere Franse kerstrestanten. Het voordeel van kerst in Frankrijk en een groot deel van Belgie, is dat zij geen tweede kerstdag hebben. Je kan lekker op pad. Helaas was het wel erg mistig, wat ook wel weer mooie plaatjes opleverden. Tweede kerstdag werd de restant kalkoen een kalkoenragout.
Ragout van restje kalkoen en champignon
- restant kalkoen
- bakje champignons
- 1 ui
- verse peterselie
- 40 gram boter
- 4 eetlepels bloem
- 500 ml bouillon
- 200 ml melk
- peper, zout
- 4 pasteibakjes of rijst
Haal de restant kalkoenvlees van het bot en snij in stukjes. Snijd de champignons in plakjes en snipper de ui. Laat de boter smelten in een pan en roer hier de bloem doorheen totdat je sliertjes “deeg” ziet en bak dat nog even door. Zet het vuur zachter. Voeg dan de bouillon toe en roer goed door met een garde terwijl de saus dikker wordt. Voeg dan ook nog de melk toe. Blijf goed roeren. Bak in een pannetje de ui en champignons. Voeg dit toe samen met de kalkoen. Roer er op het laatst fijngesneden peterselie door. Maak verder op smaak met peper en zout.