Indiase curry met snijbiet, wortel & aardappel.

Op dit moment regent het amandelnoten in onze tuin. Ze komen uit onze twee amandelbomen. Ik ben druk bezig om de noten te rapen en ze te drogen te leggen in de bijkeuken. Het zijn er niet zo veel als vorig jaar. Van die oogst hebben we op dit moment nog een kistje vol. We hebben toch regelmatig tasjes noten weggegeven. Onze achterbuurvrouw maakt heerlijke notenbrood van de amandelnootjes, met een beetje honing door het deeg. Met kerst heeft ze als verrassing ons een mooi ingepakt broodje gegeven. Heerlijk met oude kaas. Het recept van dit broodje heb ik nu en zal hier nog wel een keertje voorbij komen.

De oude voorraad moet dus nu echt eens gaan slinken, dus aan de slag in de keuken. Het meeste werk aan de amandelnootjes is nog wel het kraken. We hebben ontdekt dat het goed gaat met een draadknipper. Je knipt dan het puntje van de amandel er af, daarna knip je hem in zijn zijnaad en splijt de amandelschil. Voor gebruik moet je nog het bruine velletje van de noot halen. Hiervoor gooi je de amandelen even in kokend water en dan kun je het velletje er zo af trekken. 

Vandaag had ik zin om curry te maken, echte hete Indiase groentecurry. In deze groentecurry heb ik enkele hollandse groenten gedaan die ook in de Indiase keuken veel voorbij komen: aardappel, wortel en ui. Uit de tuin heb ik nog een paar bladeren snijbiet gehaald. Mocht je niet aan snijbiet kunnen komen, de snijbiet is te vervangen door verse spinazie. En met de amandelnootjes uit eigen tuin, is dit dus een echt Hollandse indiase groentencurry geworden…

Indiase groentecurry met snijbiet, wortel en aardappel.

3 kleine tot middelgrote aardappelen
3 bospenenindiase groentecurry snijbiet
3 grote bladen snijbiet
1 ui
2 el amandelschilfers

Voor de saus:

1 1/2 tl verse gember
1 1/2 tl geperste knoflook
2 tl garam masala
1 tl chilipoeder
1 tl zout
1 tl komijnzaad
3 gekneusde kardemompeulen
1 tl korianderzaad
1 tl gemalen amandelen
1/2 dl yoghurt
1/2 dl cocosmelk
verse korianderblaadjes
spaanse peper 

 (of koop een pot kant en klare kormasaus danwel een zakje kruidenpasta voor kormasaus bij de toko)

Roer de gember, knoflook, garam masala, chilipoeder, zout, komijnzaad, kardemom, korianderzaad en gemalen amandelen door elkaar. Snipper de ui, snij de aardappel in kleine dobbelstenen, de bospeen in plakjes en het blad van snijbiet in dunne reepjes. Verhit olie en bak hierin de gesnipperde ui. Voeg hierbij de peen en de aardappel en bak even door. Voeg hierna de kruidenmix toe en bak even kort mee. Voeg 1 dl water toe en laat het geheel een kwartier pruttelen, eventueel af en toe water er bij doen. Voeg dan de yoghurt en cocosmelk toe, verse koriander en peper naar smaak. Even goed heet laten worden en de in reepjes gesneden blad van de snijbiet er bij. Nog een minuutje of 3 door laten sudderen en opdienen met geschaafde amandel er over. Lekker met rijst en vis.

Summary
recipe image
Recipe Name
indiase curry met snijbiet, wortel en aardappel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *