Bossche bollen zelf maken

bossche bollen zelf maken

Ik ben opgegroeid in de kop van Noord-Holland met de moorkop als chocoladebol-tractatie. De moorkop is een met slagroom gevulde soes, met donkere chocolade overgoten en bovenop een toefje slagroom met een stukje ananas. De chocolade viel er af zodra je de bol aanraakte. 

De moorkop (en de tompouce) zorgden in die tijd voor giechelbuien tijdens de verjaardagsvisite. Het leidde ook tot discussies. Hoe eet je zo’n ding in gezelschap. Pakte je hem gewoon beet en dan (van onderaf) happen, eindigde je met een neus en haren vol slagroom. Eten met een gebaksvorkje, liep je de kans dat de bol van het gebaksbordje af schoot.

Toen ik in Brabant ging wonen, ontdekte ik de Bossche bol. Al gauw werd mij duidelijk dat dit de bol onder de chocoladebollen is. En! niet met chocolade overgoten maar met chocoladefondant. Het grote voordeel van de Bossche bol is dat je inderdaad niet een afbrokkelende chocoladelaag op moet vangen. Hij is ook groter en vooruit, ook veel lekkerder.

Omdat wij wat te vieren hadden bood ik aan om iets lekkers naar keuze te gaan maken. En had niet bepaald gehoopt op het antwoord dat ik kreeg: Bossche bollen. Soezendeeg oke, maar de chocoladefondantlaag……Toch een goede score gehaald voor een hartige koker: 6 van de 8 Bossche bollen zijn gelukt, inclusief glazuur. Bij de laatste bollen begon het glazuur brokkelig te worden en kreeg ik het niet meer goed op de soezen. Waarschijnlijk goed op te lossen, maar op dit gebied toch echt onervaren.

Het recept van de soezen is van 24-kitchen en het glazuur van een discussieforum over chocoladefondant.

Bossche bollen

5 hele grote of 8 gewone bollen:

Soezenbeslag

50 ml water
50 ml melk
50 gram boter
snufje zout
50 gram bloem
2 eieren

Vulling

250 ml slagroom
2 el suiker

Glazuur

per bol:

1 eetlepel room
1 eetlepel poedersuiker
1 flink stuk chocolade (3cm bij 2 cm)

Verwarm de oven voor op 200 C (hetelucht) , breng in een pan water, melk, boter en zout aan de kook en roer de bloem erdoor. Blijf 5 minuten goed roeren om het deeg te laten garen. Haal de pan van het vuur en roer de eieren er door, een voor een. Schep het beslag met behulp van 2 lepels in hoopjes op de bakplaat: 5 grote of 8 gewone. Bak ze gaar in 20 a 25 minuten.

Klop de slagroom met suiker stijf en doe deze in een spuitzak met een dun mondje. Maak in de afgekoelde aan de onderkant een gaatje en vul daar de soezen met de slagroom.

Warm de room met de suiker en brokkel de chocolade er in. Als het een mooi glad mengsel is geworden, de soezen er snel indopen of met een lepeltje het chocolademengsel over de soezen gieten.

Summary
recipe image
Recipe Name
bossche bollen zelf maken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *