Colcannon : Ierse stamppot

ierse stamppot

De kerstvakantie is voorbij. Het is maandag en het weer kun je omschrijven als druilerig. Een goede dag voor een stamppotje. Dit keer eens een Iers stamppotje.

Het recept komt niet rechtstreeks uit maar wel door het kookboek “Pluijm op Pad” van Rene Pluijm, over een ontdekkingstocht naar eetcultuur in Europa. In dit boek staan veel recepten, waaronder het Ierse recept voor Champ of Colcannon. Champ of Colcannon bestaat uit grof gestampte aardappels met bosuitjes erdoor. Onder de beschrijving staat de opmerking dat er nog een luxe variant is van de Champ, namelijk Colcannon. Hier zit dan nog gekookte kool of prei, fijngesneden ham of bacon door heen.

Dat leek mij wel wat, dus op internet op zoek gegaan naar het recept van Colcannon. Volgens de Wikipedia zijn er veel varianten van deze stamppot, afhankelijk van de streek. Het wordt vaak gemaakt met boerenkool maar ook met andere koolsoorten. Al dan niet aangevuld met prei, bosuitjes of lente-ui. Ik heb zelf het recept voor Colcannon van Nigel Slater genomen. Dit is een Britse (televisie-)kok. Hij gebruikt boerenkool en prei, en daar is het nu het seizoen voor.

Colcannon

500 gram geschilde aardappelen
250 gram in schijfjes gesneden prei
een paar handen boerenkool
zout en peper
150 ml melk of room

Kook de aardappelen en boerenkool gaar. Bak de prei in een pan. Giet de aardappelen af. Laat de boerenkool even uitlekken in een vergiet. Pureer de aardappelen en maak er met de gekookte melk een niet te natte puree van. Roer tot slot de boerenkool en prei door de puree en maak het op smaak met zout en peper.  Eet met gekookte ham of spek.

Summary
recipe image
Recipe Name
ierse stamppot
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *