De echte pizza Margherita

pizza margherita

Al enige tijd ben ik bezig om een echte, authentiek smakende, italiaanse pizza uit mijn oven te toveren. Ik heb getwijfeld over de aanschaf van een pizza-steen maar dit uiteindelijk (nog) niet gedaan. Ik heb thuis ook al een hint laten vallen dat het mij leuk lijkt om een echte pizza-oven achter in de tuin te hebben. De hint is nog niet opgepakt. Dus doe ik het met wat ik in huis heb, een electrische oven en twee pizza-bakplaten.

Het recept voor het deeg komt van de website van www.italie.nl. Met dit recept lukt het mij om een lekkere dunne pizza te maken met opbollende zijrandjes, dus daar heb ik tot nu toe niets aan veranderd. Waar ik wel telkens iets aan probeer te verbeteren, is de basissaus en de hoeveelheid van deze saus op de pizza. Daar heb ik al behoorlijk wat recepten voor gelezen en gebruikt.

Vandaag zat ik in de “Culinaria Italia” te bladeren voor wat pizza-inspiratie. Ik had nog 2 bollen buffelmozzarella in de koelkast met een houdbaarheidsdatum tot vandaag. Toen viel het kwartje eindelijk: geen tomatensaus maar blokjes verse, rijpe (ontvelde en ontpitte) tomaat zorgen voor de authentieke smaak. Door het eenvoudige recept denk je al gauw het een flauwe pizza gaat opleveren. Maar dit was de eerste echte italiaanse pizza uit mijn oven.

Pizza Margherita

Pizzadeeg:

25 gram verse of 10 gram gedroogde gist
400 gram bloem (type 00)
2 1/2 dl lauw water
1 theelepel zout

Voor 4 pizza’s. Los de gist op in 1/4 dl lauw water, schep er 2 eetlepels bloem bij en maak er een glad papje van. Laat 30 minuten rusten onder een theedoek. Maak een hoopje van 350 gram bloem en maak een diepe kuil in het midden. Giet het gistmengsel, de rest van het water en het zout in het kuiltje en kneed het geheel met bebloemde handen goed door. Blijf 10 minuten kneden,  verdeel het deeg in vier delen en maak hier ballen van . Laat het deeg 2 uur rijzen en gebruik per pizza een bal. Rol de bal zo dun mogelijk uit. Met beleg in ongeveer 12 minuten op 250 C bakken.

Pizza Margherita

De ongebakken pizza Margherita

Per pizza:

150 gram buffelmozzarella
100 gram tomaat
12 blaadjes basilicum
3 el olijfolie
peper en zout

Snij de mozzarella in blokjes. Ontvel en haal het vocht en pitjes uit de tomaat. Snij de tomaat ook in blokjes. Verdeel de tomaat, mozzarella en basilicum over de pizza en besprenkel met olijfolie. Maak op smaak met peper en zout.

Summary
recipe image
Recipe Name
echte pizza margherita
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “De echte pizza Margherita

  1. De echte Napoletaanse pizza Margherita heeft gezeefde gepelde tomaat als saus heb ik begrepen.
    Met wat zout en peper, misschien wat oregano.
    Gekookt wordt deze saus niet, de tomaat gaat ''rauw'' in de oven.
    Het verbaast me dan ook niet dat je pizza zo authentieker smaakt.
    Succes met het bakken!

  2. Bedankt! Soms is simpel gewoon het lekkerst. Dit was een topper. Ik ga zeker nog wat meer pizzarecepten uit de Culinaria Italia uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *