Lekkere meergranen appelmuffins

meergranen appelmuffins ontbijt

Waarom eigenlijk niet ontbijten met een muffin, als deze muffin gemaakt is van meergranenmeel en vol zit met stukjes appel. Hoef je ‘s-ochtends niet meer haastig een boterhammetje te smeren. En als je dan bedenkt dat deze meergranenmuffin minder calorieën bevat dan een boterham met jam. Zelfs minder dan een boterham met light-jam of appelstroop.

In Amerika is het heel gewoon om te ontbijten met een muffin. Ze hebben al verschillende klassiekers, zoals de “Morning glory muffin”, met noten en gemalen kokos. Ook diverse soorten appel-kaneel muffins worden aanbevolen als ontbijtje. Soms gemaakt met gewone bloem, soms zelfs met ontbijtgranen.

Dit recept is een meergranenversie van een gewone, makkelijke!! appelmuffin. Het deeg is heel anders dan ik gewend ben. Het wordt een vrij dik deeg met heel veel appel. Ik stond er op een gegeven moment naar te kijken en dacht: dit wordt helemaal niks, het worden harde grauwe klompen met sompige appelstukjes. Na 5 minuten baktijd wist ik bijna zeker dat het niks zou worden want er kwam een redelijk zure lucht uit de oven. Na een kwartier begon het naar appeltaart te ruiken en waren het al mooie rustieke muffins geworden. Het resultaat is voorgeproefd. Morgenochtend wordt er ontbeten met deze meergranen appelontbijtmuffins.

Meergranen appel (ontbijt) muffins 

Ongeveer 14 muffins:

200 gram meergranenmeel of gewone bakmeel
100 gram suiker (of 75 ml agavesiroop*)
halve theelepel zout
1 theelepels bakpoeder
1 theelepel koekkruiden of kaneel
80 ml (70 gram) zonnebloemolie
1 ei
80 ml (80 gram) melk
2 kleine appels, in stukjes gesneden

Verhit de oven voor op 180 C (hetelucht). Roer het meel, suiker, zout, bakpoeder en koekkruiden/kaneel door elkaar. Voeg daar aan toe de zonnebloemolie, het ei en de melk en roer dit alles tot een deeg. Dit is een vrij vast deeg. Vouw de stukjes appel door het deeg. Vul de papieren of ingevette muffinvormpjes tot drie-kwart met het deeg. Ongeveer 14 stuks. Bak 20 tot 25 minuten. Check of de muffins gaar zijn door een satehprikker er in te steken. Komt deze er schoon uit, dan zijn ze gaar.

* indien je agavesiroop gebruikt ipv suiker, verminder dan de olie met 10 ml en de melk ook met 10 ml, anders wordt het deeg te nat. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Meergranen appelmuffins
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Lekkere meergranen appelmuffins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *