Rookoven-experiment: gerookte paprikapoeder

rookoven gerookte paprikapoeder

Mijn broer had op een biologische markt in Amsterdam een heel mooi potje met Spaanse gerookte paprikapoeder gekocht. Wat een fantastische geur kwam daar van af! Ik begon gelijk na te denken. Hoe zou ik dit na kunnen maken met onze rookoven. Eerst paprika’s roken in de rookoven, bedacht ik. Maar hoe zou ik deze gerookte paprika kunnen drogen en malen tot een poeder. Toen ik ging googlen zag ik de oplossing staan: je pakt de gewone pot paprikapoeder uit de kast en gaat die roken!!

Volgens het recept zou enkele minuten roken genoeg zijn. Na enkele minuten was het resultaat een muffe paprikapoeder. Toen nog een keer langer gerookt. Het paprikapoeder was en rook nog steeds niet lekker. Nog een paar keer geprobeerd om een lekker resultaat te krijgen: lagere temperatuur gerookt, korter en ander soort paprikapoeder. Het paprikapoeder werd of bitter of muf of allebei. De manier om lekkere gerookte paprikapoeder te krijgen is dus door verse paprika’s te roken, drogen en te malen. Of koop gewoon zo’n heel mooi potje Spaanse gerookte paprikapoeder.

Tot slot heb ik de halve verse paprika die ik nog in de koelkast had liggen in de rookoven gedaan, samen met een stukje kaas. En dat was een lekker hapje.

Gerookte paprika en kaashapje

verse paprika
plak kaas van 1 centimeter dik
rookoven
aluminiumfolie
1 eetlepel houtmot

Zet de rookoven op het fornuis. Schep een eetlepel houtmot op de bodem. Het lekbakje er boven op en hierop het rekje. Bekleed het rekje voor de helft met aluminiumfolie en prik enkele gaatje in het folie. Leg hier de kaas bovenop. Snij de paprika in grove stukken en leg ernaast. Doe de deksel bijna dicht en zet het vuur aan. Als de rook uit het oventje komt, de deksel dicht doen en laat de paprika en kaas enkele minuten roken. Doe het vuur uit. En doe ze samen aan het prikkertje of eet ze om en om.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *