Amlou : broodbeleg van amandelen, honing en notenolie

amlou zelf maken

Dit broodbeleg komt oorspronkelijk uit Marokko en wordt gemaakt met amandelen, honing en arganolie. Amlou verlaagt uw slechte cholesterol, bindt de strijd aan tegen veroudering en rimpels, werkt als afrodisiacum, en versterkt uw immuunsysteem“, aldus een Nederlandse site.

Geweldig, want ik had een leuk idee nodig voor de Valentijn Foodswap. De opdracht was onder andere een bakmix te maken en iets om op het gebakken resultaat te doen.

En volgens dezelfde site “Amlou smaakt ook heerlijk op muffins, pannekoeken en toasts“. Dit was precies wat ik zocht. Maar hoe kom ik aan arganolie. Gelukkig op een Belgische site over amlou:

“Er zitten regionaal ook nogal wat verschillen in. Zo maakt men op heel wat plaatsen in Marokko amlou zonder suiker of honing, maar geeft die er apart bij. Soms dipt men het brood in de amlou, soms smeert men de amlou op het brood. En het hoeft ook niet persé arganolie te zijn. Okkernotenolie (NL: walnotenolie) of hazelnotenolie zijn zeker zo lekker”.

Walnotenolie had ik al op mijn verlanglijstje staan. Nu nog een uurtje vinden om weer wat van onze amandelen te gaan kraken. Ik kijk tegenwoordig met andere ogen naar de zakjes amandelen in de winkel. 

Trots ben ik dan ook op de zelfgemaakte amlou. Lekker, iets te zoet, vandaar dat ik voor de definitieve versie de hoeveelheid honing van de Belgische site volg.  

Amlou

Voor een potje amlou:

verhouding 3:2:1

100 gram blanke amandelen
67 ml arganolie (of walnotenolie of hazelnotenolie)
33 ml honing
mespuntje kaneel

Rooster de amandelen op een zacht vuur in een koekenpan totdat ze lichtbruin zien. Doe ze vervolgens in een blender en maal ze fijn. Dit gaat overigens verrassend snel en goed, ook in kleine hoeveelheden. Vermeng vervolgens de fijngemalen amandelen met de olie en voeg beetje bij beetje de honing naar smaak toe. Voeg als laatste nog een mespuntje kaneel toe.

Bronnen: eten-en-drinken.info.nu.nl en objectief.be

Amandelboom ‘Notie’  voorjaar 2012
Summary
recipe image
Recipe Name
amlou
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Amlou : broodbeleg van amandelen, honing en notenolie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *