No knead stokbrood (Stecca)

no knead stokbrood
Brooddeeg zonder te kneden: no knead-deeg. Ik heb hier al verschillende blogs over gelezen. Ik twijfelde om er mee aan de slag te gaan. Totdat ik op Pinterest een foto van deze stokbroodjes tegenkwam. Ze worden stecca genoemd. Dat zei me niets, dus ik heb een vertaalsite geraadpleegd. En dan kom je op Italiaans voor stelten, stokken, ski’s e.d. Het recept staat op een Amerikaanse blogsite en bevat een hele duidelijke beschrijving voor het maken van de no knead stokbroodjes.
Gisteren heb ik voor de stecca tarwebloem, zout, suiker, gist en water in een kom door elkaar geroerd. Dit levert een heel plakkerig nat deeg op. De kom met deeg heeft vervolgens 19 uur met een doek bekleed in de buurt van de gaskachel gestaan. Het deeg was na 19 uur twee keer zo groot geworden met kleine bubbeltjes aan het oppervlak. Daarna nog een keer het deeg moeten vouwen tot een bol en een tweede keer rijzen (2 uur). Dat vouwen is wel een lastig karweitje want het deeg is heel plakkerig. Met een kom water er naast voor de handen en veel bloem op het werkvlak is het gelukt. Resultaat: prachtige rustieke broodjes!      

Stecca

400 gram tarwebloem
1/2 tl zout
3/4 tl suiker
1/4 tl droge gist
350 ml koel water
extra tarwebloem voor het werkblad
20 stuks van wat je lekker vindt op de stecca: knoflooktenen, olijven, halve cherrytomaatjes, uiringen
olijfolie
3/4 tl grof zeezout

Roer de bloem, zout, suiker, gist en water door elkaar in een grote kom. Roer tot je een nat, kleverig deeg hebt. Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg rijzen bij kamertemperatuur. Het hoort ongeveer te verdubbelen. Dit duurt afhankelijk van de kamertemperatuur zo’n 10 tot 18 uur.

Bestrooi het werkblad met bloem. Schraap met een spatel het deeg uit de kom. Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen en herhaal dit drie keer en vouw het tot het platte bal. Besproei of besprenkel het deeg met olijfolie en bestrooi met nog wat zout.

Pak een andere grote kom en vet in met olijfolie. Plaats het deeg met de vouwkant naar beneden in de kom en bedek met een theedoek. Plaats de kom in een warme, tochtvrije plek en laat het deeg nog 1 tot 2 uur rijzen. Het deeg is klaar als het is verdubbeld in omvang. Als je er een vinger in duwt, moet de afdruk blijven staan in het deeg. Anders laat je het nog 15 minuten langer rijzen.

Verwarm de oven een half uur voor het einde van de tweede rijstijd voor op 240 C. 4. En bekleed een ovenplaat met bakpapier.

Snij het deeg in vieren. Rek elk deeg voorzichtig uit tot een lange dunne baquette en leg ze naast elkaar op de bakplaat. Zorg voor een tussenruimte van 2 centimeter tussen de stokbroodjes. Bekleed de broodjes naar keuze met teentjes knoflook, olijven etc. Bespuit of besprenkel de broodjes met olijfolie en wat grof zout.

Bak de broodjes 15 tot 20 minuten.

Bron: www.steamykitchen.com

Summary
recipe image
Recipe Name
No knead stokbrood
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *