Libanees plat brood zelf maken

libanees plat brood

Na een aantal mislukte pogingen om een Libanees plat brood te maken, zag ik vandaag in mijn gloeiend hete pan eindelijk het brood oppoffen en de bekende bubbels verschijnen. Ik stond achter mijn pan te juichen. Jeeeeh, gelukt. Want ik kan in Zeeland van alles uit de hele wereld kopen – er zit zelfs een Portugese winkel in de buurt – maar waar ik dit Libanese brood kan kopen? Natuurlijk is het ook leuk om dit brood zelf te kunnen maken.

Misschien kan het sneller, maar dit is hoe het mij is gelukt om een Libanees brood te fabriceren:

Libanees platbrood

Voor 4 platte broden met doorsnede van 20 cm

125 gram harde durum meel
100 ml handwarm water
1/2 tl gist
1/2 tl zout
1 el olijfolie
bloem om uit te rollen

Los het gist op in het handwarme water. Maak een kuiltje in het meel en giet daar 3/4 van het water in. Ga kneden met de vingertoppen, voeg een eetlepel olijfolie toe en vervolgens beetje bij beetje de rest van het water tot je een zeer soepel deeg hebt, nog net niet kliederig. Mocht je toch doorgeschoten zijn, kun je met een beetje bloem het deeg weer wat minder plakkerig maken. Laat het een half uur rusten, wikkel het dan in plastic folie, leg het in de koelkast en laat het een nacht rusten. Bebloem het aanrecht en de deegrol en pak een kwart van het deeg. Rol het deeg uit tot een dunne schijf van ca. 20 centimeter doorsnede. Laat een pan zo heet mogelijk worden met een beetje olie en bak het brood in enkele minuten bruin in de pan. Keer ondertussen 1 keer om.

Ps. Volgende keer maak ik een dubbele portie. Wat over blijft is natuurlijk goed in te vriezen.

Summary
recipe image
Recipe Name
Libanees plat brood zelf maken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Libanees plat brood zelf maken

  1. Waarschijnlijk wel mits je de oven goed heet laat worden. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar wel met pitabroodjes en die bollen ook goed op in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *