Mosselen op Normandische wijze met cider, room en appel

mosselen cider appel
Een week voor het mosselseizoen in Nederland begon, was ik met vakantie in Normandië. We waren neergestreken aan de rand van het kleine kustplaatsje Yport, net boven Etretat. Het plaatsje had enkele restaurants op loopafstand van ons onderkomen. Van tevoren had ik op internet recensies van deze restaurants bekeken. Bij Le Nautique stond aangegeven (hoe kan het bijna anders met zo’n naam) dat zij vis als specialiteit hadden: lokale gerechten zonder veel poespas.
De eerste keer op zoek, liepen we straal voorbij het restaurant. Le Nautique bleek ook een drukke bar  en paardenracegokkantoor te zijn en dat viel vooral op. ’s Avonds was het afgeladen met eters. Een goed teken. Ik heb bij ons etentje daar – na veel getwijfel want wat is het moeilijk als er veel lekkers op de kaart staat – gekozen voor mosselen met cider, room en appel. Ik wilde namelijk iets echt regionaals eten. Het was beter dan ik ooit voor had kunnen stellen. Daarom heb ik een paar flessen cider en room uit Normandië mee gesleurd naar huis en het gerecht deze week al weer op tafel gezet. Met de nieuwe vangst mosselen uit Yerseke.

Mosselen met cider, room en appel

Voor 2 volwassenen:

2 kilo mosselen
300 ml droge (brut) cider (= 1 1/2 glas)
200 ml room (= 1 glas)
1 (stevige) appel, in kleine stukjes
1 ui, fijn gesnipperd
peterselie, fijn gesneden
zout
peper
15 gram boter

Bekijk de mosselen op kapotte schelpen en schelpen die niet sluiten na een ferme tik op de schaal. Verwijder deze. Spoel de mosselen even in het koude water. Zet een hoge pan op het vuur. Verwarm een klontje boter en bak hier de ui in. Voeg de cider, zout en peper toe. Breng aan de kook. Doe dan de mosselen in de pan en sluit de pan met de deksel. Bij het bruisend omhoog komen van de cider, haal de pan van het vuur en schud de mosselen even om. Herhaal dit nog twee keer, laat dus in totaal de cider drie keer aan de kook komen. Bekijk of de mosselschelpen nu open staan. Staan ze open, haal dan de pan van het vuur. Schep met een schuimspaan de mosselen in een andere pan. Breng de cider aan de kook en voeg de room toe. Laat 5 minuten doorkoken, hierdoor reduceert het kookvocht iets. Voeg na deze vijf minuten de mosselen toe, schep nog even om en dien op. Schep per eter iets van de ciderroomsaus in een diep bord en voeg er enkele mosselen aan toe. Bestrooi met wat gesnipperde peterselie.  Eet met stokbrood of met friet.

Summary
recipe image
Recipe Name
mosselen op normandische wijze met cider en appel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *