Verse tomatensoep

verse tomatensoep

Soms zit het geheim van een superlekkere soep in de verse ingrediënten. Degene die soep van verse tomaten heeft gegeten, weet waar ik het over heb. Onvergelijkbaar met soep uit blik, zak of pak. Ook niet met zelf bereide soep met tomatenpuree, tomaten uit blik of gezeefde tomaten. Dit is de ultieme tomatensoep, soep van verse tomaten. Nu maken en invriezen want het is het tomatenseizoen en ze zijn nu volop lekker vers te krijgen. Of als je veel tomatenplanten hebt is het een prima manier om tomaten te verwerken.

Ik heb zelf 15 tomatenplanten, maar moet voor deze soep toch wel een paar tomaatjes extra kopen. Ze worden momenteel namelijk maar mondjesmaat rijp. Leuk voor salades e.d., niet voor de grote tomatenprojecten zoals zelf ketchup maken. Jammer, want ik ben gek op tomaten, net zoals de familieleden. En helemaal deze tomatensoep. Vandaag in ieder geval sinds lange tijd weer eens:  

Verse tomatensoep

1250 gram rijpe * (vlees) tomaten (voor 1 liter tomatensap)
1 kleine ui
1 eetlepel boter of margarine      
2 el bloem       
2 groentebouillonblokjes **      
enkele sprietjes bieslook/verse peterselie
3 takjes marjorein (oregano), van ca. 6 cm lang ***
vers gemalen peper

evt scheutje (koffie-)room
evt. 1 ons pittig gekruid gehakt

Was de tomaten, snij ze in grove stukken en doe de stukken tomaat in een pan. Zet de pan met tomaten op een matig vuur en wacht tot er vocht uit de tomaten vrij komt. Leg als – er een bodempje vocht in de pan ontstaan is – een deksel op de pan en zet de hittebron hoger tot de inhoud van de pan kookt. Voeg 2 takjes marjorein toe. Temper daarna de hittebron zó dat de tomaten zachtjes verder blijven koken en wacht circa 15 minuten tot alle tomaten zacht zijn. Zet een zeef op een schone pan. Lepel met een soeplepel de gekookte tomaten in gedeelten in de zeef en draai met de roerzeef de tomaten door de zeef of  met de bolle kant van een gewone lepel. Doe het vocht in een maatbeker. Je hoort ongeveer een liter vocht te hebben. Minder is niet erg maar doe dan geen 2 hele bouillonblokjes straks in de soep maar bijvoorbeeld 1 1/2. Gooi de velletjes en pitten weg.

Snipper de ui fijn. Smelt de boter in een soeppan en fruit de ui hierin op een laag vuur 10 minuten zacht en glazig. Roer de bloem door de ui en voeg daarna – langzaam al roerend – het tomatensap in gedeelten toe, zorg dat er daarbij geen klontjes ontstaan.  Breng de soep aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe. Doe eventueel nog gehaktballetjes in de soep. Laat de soep dan nog 5 minuten zachtjes koken. Breng de soep nog op smaak met vers gemalen peper en evt. zout.

Strooi vlak voor het opdienen fijn gesneden peterselie of bieslook op de soep.

* De rijpheid van de tomaten is belangrijk omdat anders de soep zuur zal zijn.

** Je kunt naar smaak ook een runderbouillon of kruidenbouillon gebruiken.

*** Kook voor de variatie eens wat andere verse kruiden zoals basilicum of tijm mee met de tomaten.

Summary
recipe image
Recipe Name
verse tomatensoep
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *