Zeebaarsfilet met citroensaus

zeebaars witte wijn

De witte wijn en citroensaus oftewel “Sauce au citron” was erg lekker. Niet alleen met de vis maar ook met de gestoofde venkel en courgette en met de nieuwe aardappeltjes.

De groente en kruiden komen uit eigen tuin. We hebben op dit moment een “Jamie Oliver”-achtige tuin, volgens een kennis. Als ik een rieten mandje zou hebben, zou het beeld compleet zijn. Even shoppen in eigen tuin, en gaan koken.

Een citroenboom in de tuin staat overigens nog op het verlanglijstje. Citroenbomen zijn erg prijzig en ik ben er nog niet zo zeker van dat een citroenboom hier gaat overleven. We hebben inmiddels naast de amandelbomen wel al een olijfboom in pot en een vijgenboom, ook vrij mediterraans. Dit najaar gaan we voor het eerst vijgen oogsten. Ik zal alvast eens gaan zoeken naar een recept waarin ik de twee vijgen tot hun recht kan laten komen 😉

Zeebaarsfilet met citroensaus

Zeebaarsfiletjes (1 pp)
100 ml witte wijn
1 citroen
100 gram roomboter, in blokjes
zout, peper
verse dille, in kleine vlokjes
verse bieslook, gesnipperd
olijfolie

Gestoofde venkel en courgette

1 venkelknol
2 kleine courgetten
zout, peper
olijfolie
1 takje tijm

Bereiding:

Om saus en vis tegelijktijd op te kunnen dienen, wordt begonnen met de saus en voordat de boter in de saus gaat, kan de pan voor de vis op het vuur.

De wittewijn&citroensaus:

Rasp de citroen om de zest te verkrijgen. Laat de witte wijn met het sap van een citroen samen met de zest goed koken, zodat het wat indikt. Zeef dit en zet het op laag vuur. Voeg beetje bij beetje de boter bij het mengsel toe en roer voortdurend. Kruid de saus met zout en peper naar smaak. De saus is klaar.

Voor het bakken van de filets, zet een pan met olijfolie op halfhoog vuur. Kruid de zeebaars met een beetje zout en peper en doe met de velkant naar boven in de pan (indien je eerst de velkant bakt, trekt de filet krom), draai om na ca. 3 minuten (halverwege) en bak in nog 3 minuten gaar.

Bestrooi de visfilets met wat vlokjes dille en snippertjes bieslook en dien op met de witte wijn en citroensaus.

Lekker met gestoofde venkel en courgette:

Haal het harde hart uit de venkelknol en snij de venkelknol in reepjes. Snij de courgette’s in dunne plakjes. Verwarm de olie in een koekenpan en stoof hier in eerst de venkel even. Voeg dan de courgette toe. Kruid met zout en peper en de blaadjes van het takje tijm. Bak totdat ze beetgaar zijn, ca. 5 minuten.

Serveer met nieuwe aardappeltjes.

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
zeebaarsfilet met citroensaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *