Retro: Traditioneel gekruid stoofvlees & recept voor stoofvleeskruiden

traditioneel stoofvlees stoofvleeskruiden

De blaadjes vallen en het is tijd voor wat nostalgievoer. Vandaag stoofvlees met een zelf gemengde slagers kruidenmix, een mix van koriander, gember, kardemom, peper en nootmuskaat. Het recept komt uit het kookschriftje van mijn moeder. Waarschijnlijk is dit krantenknipsel-recept begin jaren 80 in het schriftje terecht gekomen. Ik heb de kookschrijver namelijk gegoogled en hij heeft vanaf 1977 tot en met de jaren 90 in het AD een kookcolumn gehad. Mijn moeder had diverse van zijn recepten ingeplakt en deze column had al een wat moderner uiterlijk dan de eerste knipsels.

Hans Belterman was de kookschrijver en in die tijd zeer vooruitstrevend. De groente moest volgens hem namelijk bijtgaar worden gekookt in plaats van (gebruikelijk) sufgekookt. Of mijn moeder ooit slagers kruidenmix voor rundvlees (een bij de slager gekocht potje voor het kruiden van het vlees) heeft gehad, kan ik mij niet herinneren. Maar de geur die van de mix afkomt, brengt je gelijk terug naar de jeugdjaren.

Het is wel apart: een mix van exotische kruiden en zo ontzettend oerhollands naar stoofvlees ruikend. Tijd voor een timewarp, terug naar moeders of oma’s suddervlees ? Maak dan eens deze:

Stoofvlees in kruidige saus

 

Stoofvleeskruiden mix

1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gemalen gemberwortel
1 tl gemalen kardemom*
1 tl peper
1 tl nootmuskaat (of 1/2 tl piment)

Stoofpot

800 gram runderstooflappen in blokjes
zout
2 el bloem
2 uien
3 teentjes knoflook**
50 gram boter

Snij de runderstooflappen in blokjes. Bestrooi ze met 2 1/2 tl van de kruidenmix en met zout naar smaak. Schep alles goed door en laat een kwartier rusten. Verhit de boter in een braadpan. Bak het vlees onder voortdurend omscheppen aan alle kanten bruin. Voeg tijdens het bakken de gesnipperde ui toe en wanneer het vlees bruin is de knoflook in stukjes. Strooi er gelijk daarna bloem over en schep dit goed door. Voeg dan 4 dl kokend water erbij. Indien je met de slowcooker/crockpot gaat werken, is 2 1/2 dl genoeg. Blijf goed roeren totdat het vocht licht is gebonden. Zet dan het vuur lager en laat het vlees zo’n 3 uur zachtjes stoven. Of hevel alles over in de slowcooker en laat het geheel vijf uur op hoge stand stoven. Roer af en toe door. Indien de stoverij in een pan wordt klaargemaakt, let dan goed op of er nog genoeg vocht aanwezig is. Voeg anders af en toe gekookt water toe.

* Dit is gemalen zaad van de groene kardemompeul. Indien je alleen deze peulen in huis hebt, snij dan 8 peulen open, haal het zaad er uit en maal het fijn (met behulp van blender).

** Knolfook zou oma er niet door hebben gedaan maar het is wel lekker…

Published by

One thought on “Retro: Traditioneel gekruid stoofvlees & recept voor stoofvleeskruiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *