Goulash met huisgemaakte spaetzle

goulash spatzle zelf maken

Spaetzle heb ik voor het eerst in het zuiden van Duitsland gegeten, op terugreis vanuit Italie. We stopten daar na een dag reizen bij een niet erg charmant hotel. De hotelkamer keek uit op de muur van het buurhuis en er was na een korte verkenning van het dorp niets te doen in de omgeving. Na een blik in de eetzaal had ik geen hoge verwachting van het eten in dit hotel. Hier hebben wij een fantastische everzwijnstoof met spaetzle gegeten. Zo’n gerecht dat je bijblijft.

Voor spaetzle heb ik sindsdien een zwak. Op mijn verjaardag heb ik dit jaar een aardappelpuree/spaetzle-pers cadeau gekregen. Ik heb er een aantal keer vreselijk uitziende spaetzle mee gemaakt maar ondertussen lukt het aardig. Het is een eenvoudig klaar te maken deeg van ingrediënten die je meestal al in huis hebt. De spaetzle hoeft maar kort te koken dus het staat snel op tafel. Ideaal voor een snelle maaltijd indien je het eet met wat kaas en spek.Vandaag niet met een everzwijnstoverij maar met een sucadestoverij:

Goulash

500 gram sucade
2 paprika’s, in reepjes
1 flinke ui, in snippers
2 knoflooktenen, gehakt
1 el milde paprikapoeder
1 tl cayennepeper
1 tl kummel (=karwijzaad)
1 tl zout
1 dl runderbouillon (slowcooker) of 3 dl (stoofpan)
4 vleestomaten, zonder vel en pitjes
1 el tomatenpuree
peper
zout
bloem
2 el zure room/crème fraîche

Snij het vlees in blokken en bestrooi eerst met zout en peper en daarna met wat bloem. Verhit in een braadpan boter of olie en bak hierin het vlees aan alle kanten bruin. Voeg dan de gesnipperde ui toe en daarna de paprikareepjes en knoflook. Laat dit even meebakken. Ontvel de tomaten en verwijder de pitjes. Snij in blokjes en voeg toe, samen met tomatenpuree. Voeg dan paprikapoeder, cayennepeper, kummel, zout en peper toe.

Met de slowcooker: Voeg 1 dl runderbouillon toe. Schep alles goed door en hevel de massa over in de electrische slowcooker-pan. Zet de stand op 90 C of op stand hoog. Laat 6 uren stoven.

Met de stoofpan/sudderplaatje: Voeg 3 dl runderbouillon toe. Schep alles goed door en hevel de massa over in een stoofpan. Zet het op sudderstand op een sudderplaatje en laat minimaal 3 uur sudderen.

Check bij de stoofpan af en toe of het vocht niet te veel indikt. Kijk op het einde van de kooktijd of het vlees voldoende gaar is en, vooral bij de slowcooker, of de saus iets is ingedikt. Indien het vocht van de saus nog dun en waterig is, giet dan het vocht in een pannetje en laat het indikken. Voeg op het laatst nog 2 volle eetlepels zure room (crème fraîche) toe. Proef of het zout genoeg is en voeg eventueel nog wat toe.

Spaetzle

2 vlw & 2 kind                                                                    4 vlw   

260 gram bloem                                                           350 gram bloem 
160 ml melk                                                                 250 ml melk
2 eieren                                                                         2 eieren
halve tl zout                                                                  1 tl zout
peper                                                                             peper

Breek 2 eieren in een kom en voeg de melk toe. Roer alles even door elkaar en voeg dan bloem toe. Goed spatelen tot het een homogene massa is: de dikte hoort tussen pannenkoekbeslag en cakebeslag in te zitten. Voeg zout en peper toe. Breng water met een beetje zout aan de kook. Pak de spaetzle-pers en vul hem met het beslag. Doe de onderkant met de gaatjes een halve centimeter in het water en pers het beslag in het kokende water. Als de spaetzle boven komen drijven, zijn ze goed.

Er zijn filmpjes op internet met hoe je spaetzle maakt met een soort snijboord en mes. Er zijn ook filmpjes met vergiet en ander soort instrumenten. Dus als je geen pers hebt, zijn er alternatieven.

 Bron: goulash is familierecept en spaetzle via Allrecipes en Youtube.

Summary
recipe image
Recipe Name
goulash met huisgemaakte spaetzle
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *