gebakken schar met citroen-knoflookboter

schar knoflookboter citroen
Om half 5 kreeg ik een sms-je “genoeg wijting en schar”. Het dagje vissen op de Oosterschelde had een maaltje vis opgeleverd. Voor mij het teken om eens te gaan zoeken naar informatie over deze vissen. 
Van schar kan ik mij een aflevering van De Wilde Keuken door Wouter Klootwijk herinneren. Hij verbaasde zich er toen over dat er geen schar in Nederland wordt verkocht. Vissers zelf eten wel schar en drogen het ook nog wel eens. Het is een klein platvisje. Het visje mag niet verward worden met tongschar. Die is groter. Schar is maar zo’n 20 centimeter lang. 
Op verschillende (veel buitenlandse) sites las ik dat schar vaak net zo als tong en schol wordt bereid en gegeten: de visjes kruiden, door de bloem halen of paneren, bakken, schijfje citroen erbij en smullen. Jamie Oliver had ook een interessant recept, een Mediterraanse bereiding van schar. Ik heb uiteindelijk gekozen voor het bloemen en bakken van de vis. Ik zag op een Amerikaanse visserssite een  recept van citroen-knoflookboter voor bij Californische schar en deze bleek erg lekker bij de Oosterschelde schar.

Oosterschelde schar met citroen-knoflookboter

Scharretjes, schoongemaakt ( 2 a 3 pp)
zout, peper,
bloem
olie of boter

3 teentjes knoflook
1 el olijfolie
1 el boter
5 el citroensap
1 el gesnipperde verse peterselie
zout, peper

Maak eerst de saus. Verhit daarvoor de olie op een halfhoog vuur in een pannetje. Knijp de knoflook door een knoflooktang boven de olie. Laat de knoflook zachtjes garen totdat de knoflook begint te kleuren, voeg dan de boter toe en laat de boter smelten in de pan. Voeg tot slot de peterselie en citroensap toe en peper en zout naar smaak.

Bestrooi de scharretjes beide kanten met zout en peper. Strooi wat bloem op een bord. Haal de scharretjes door de bloem heen en schud het overtollige bloem er af. Verhit wat olie of boter in een platte pan en bak de scharretjes in slechts enkele minuten per kant bruin en gaar. De filetjes zijn net zo als bij tong makkelijk van de graat af te tillen.

Bron: www.bigfishtackle.com

Summary
recipe image
Recipe Name
gebakken schar met knoflookboter
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Published by

2 thoughts on “gebakken schar met citroen-knoflookboter

  1. Beste Trees,

    Dit zijn nog niet echt filetjes, alleen schoongemaakt in de zin van ingewanden en kop verwijderd. Overigens ook bij filetjes is het handig om even na te gaan of er toch geen graatjes zijn achtergebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *