rundvlees enchilada met guacamole

rundvlees enchilada

Code rood bij deze enchilada’s. De zelfgemaakte enchiladasaus is pittig met een grote P. De chilipepers op de foto heb ik er bij gelegd om dit te benadrukken, in de saus zelf zit chilipoeder. Overigens, kweek je buiten pepers dan is het nu wel tijd om de planten binnen te halen. Achter glas en bij kamertemperatuur gaan ze nog zeker tot januari door met het produceren van pepers. Je moet dan wel af en toe eens tegen de bloemetjes tikken om de bestuiving om gang te brengen.

De guacamole is ook zelf gemaakt. In de potjes guacamole in de supermarkt zit vaak een minieme hoeveelheid avocado, tussen de 3 en 4 %!. Dat is volgens Foodwatch zo ongeveer vergelijkbaar met een theelepeltje avocado terwijl avocado het hoofdbestanddeel hoort te zijn. Zelf gaan prakken dus.

Pittige rundvlees enchilada met guacamole

Enchiladasaus

3 el olie
1 el bloem
1 tl chilipoeder of chilivlokken*
1 blikje tomatenpuree
250 ml bouillon
1/2 tl komijnpoeder
1 teentje knoflook, geperst
1 tl zout

Vulling

400 gram (biologisch) rundergehakt of runderreepjes
1 blikje rode kidneybonen
1 gesnipperde ui
1 paprika, in dunne reepjes
1 teentje knoflook, geperst
zout, peper
olie

Guacamole

1/2 avocado
2 el Griekse of Turkse yoghurt
1 tl citroensap**
1 kleine ontvelde tomaat, zonder vocht en pitjes
1 teen knoflook, geperst
snuf cayennepeper
zout
verse koriander, fijn gehakt

Enchilada’s

4 tortilla’s
olijfolie
geraspte kaas
evt sla

Verwarm alvast de oven voor op 180 C.

Voor de enchiladasaus: verhit de olie en voeg roerend de bloem en chilipoeder toe. Blijf roeren totdat het mengsel lichtjes bruint. Voeg dan de bouillon beetje bij beetje, en tomatenpuree toe. Roer tot een egaal mengsel en doe er dan de komijnpoeder bij en een geperst teentje knoflook. Maak de saus verder op smaak met zout.

De vulling: verhit op halfhoog vuur in een koekenpan 2 el olie. Bak hier de ui, paprika en knoflook in aan. Voeg het gehakt toe en bak het gehakt rul. Voeg de bonen toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Guacamole: Snij een avocado overlangs tot op de pit doormidden. Draai de kanten in tegenovergestelde richting van elkaar los. Schil een helft en pureer het vruchtvlees fijn met een vork. Voeg citroensap toe en daarna de yoghurt, stukjes tomaat, knoflook, cayennepeper en zout. Of doe dit alles in een blender en pureer de massa. Bestrooi met verse koriander .

Vul de tortilla’s: pak een tortilla en leg een kwart van het gehaktmengsel in het midden in een lange streep over de gehele doorsnede. Verdeel dan 2 el van de enchiladasaus over het gehakt-bonenmengsel. Vouw dan de zijkanten over het mengsel heen zodat je een lange rol krijgt. Plaats de rol met de opening van de tortilla aan de onderkant in een ingevette ovenschaal. Doe dit met alle tortilla’s. Verdeel de saus naar smaak over de enchilada’s en bestrooi met geraspte kaas. Zet ze zo’n kwartier in de oven totdat de kaas gesmolten is.  Serveer met een salade en de guacamole.

* Ik had zelf 1 1/2 tl genomen en deze pittigheid werd niet door iedereen gewaardeerd, alleen ik vond dat lekker.

Bron: recept guacamole van www.degroenemeisjes.nl en enchiladasaus naar een recept van www.recipegirl.com

Summary
recipe image
Recipe Name
rundvlees enchelada met guacemole
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *