Quiche Lorraine volgens Frans recept

quiche lorraine

Pas toen we regelmatig verse eieren bij de boerderij kochten, kwam het besef dat kippen een legseizoen hebben. In de winkel is er nooit een tekort aan eieren of worden ze duurder in de winter. Maar zo rond deze tijd leggen (boerderij-)kippen minder of zelfs helemaal geen eieren meer. Ik verwacht dan ook elk moment dat het meisje dat tegenwoordig elke week eieren komt langsbrengen, zal aangeven dat er een winterstop komt. Vooralsnog krijgen we nog elke zaterdag lekkere verse eieren. In deze quiche gaan er drie.

Het recept stond op de verpakking van de rol “Pate Brisee” dat ik mee had genomen van het uitje naar de Auchan in de buurt van Lille. Pate Brisee is korstdeeg en in Frankrijk is het kant en klaar te koop. In Nederland niet, dus zal je zelf aan de slag moeten. Het is gelukkig een heel eenvoudig deeg, dat zelfs mij lukt. Vervangen door bladerdeeg is niet zo’n goed idee. Niet alleen wordt de taart er moddervet door, maar bladerdeeg kan ook het vocht niet opvangen van vulling.

Dat een Quiche Lorraine in essentie niet een caloriebom is, bewijst dit recept. Lekker voor een buffet:

Quiche Lorraine

Voor 24 cm doorsnede:

1 pak Pate Brisee of maak zelf korstdeeg*
25 cl Creme Fraiche (2 eetlepels met kop)
200 gram (mager) gerookt spek
3 grote of 4 kleine eieren
zout, peper
snufje nootmuskaat
1 tl fijne mosterd

Verwarm de oven voor op 200 C. Maak het korstdeeg volgens de link hierboven maar dan zonder de rozemarijnnaaldjes. Laat even rusten zoals het recept aangeeft en rol dan goed uit. Bekleed een ingevette vorm met het deeg zodanig dat er een opstaand randje is van 1 1/2 centimeter. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

Snij het stukje gerookte spek in smalle reepjes en meng hier de fijne mosterd door. Laat 5 minuten rusten. Strooi ze dan uit over de bodem. Klop de eieren los met zout, peper, nootmuskaat en de creme fraiche. Giet dit over de spekjes en zet het geheel in het midden van de oven op een rooster. Bak het in circa 35 minuten gaar. Zowel warm als koud lekker.

*De hoeveelheid van het korstdeeg recept van de tomatentaart is genoeg voor deze quiche. Heb je een grotere vorm, dan zal je de hoeveelheden wat ruimer moeten nemen. 

Summary
recipe image
Recipe Name
quiche lorraine volgens frans recept
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *