soep met pastinaak en rode linzen

 soep pastinaak rode linzen
De pastinaak komt niet uit eigen (moes-)tuin. Ik denk er wel over om pastinaak het komend voorjaar te gaan planten. Het is een lekkere kruidige wortelgroente. Het kweken van pastinaak schijnt ook eenvoudig te zijn. Het duurt aan de andere kant wel erg lang voordat je kan oogsten. En na de ervaring met het kweken van venkel: is het een groente die ik in redelijk grote hoeveelheid wil en kan verwerken. Bij de venkel is uiteindelijk de helft doorgeschoten. 
De op de markt gekochte pastinaak geeft deze soep in ieder geval pit mee. Het oorspronkelijke recept van deze soep bevatte ook nog vrij veel wortel. Ik ben erg voorzichtig met de toevoeging van wortel aan recepten omdat het voor mij dan al gauw te zoet wordt. De hoeveelheid wortel heb ik dus naar beneden aangepast. Het is een perfect soepje voor een koude dag, wanneer je trekt krijgt in een warme, pittige en vullende soep.

Pastinaak & linzensoep

1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 grote pastinaak, in kleine stukjes
1 bospeen, in kleine stukjes
1 tl komijn
1 tl geraspte verse gember*
1 tl gedroogde korianderblad
1 tl chilivlokken
150 gram gedroogde rode linzen
1 en een halve liter groentebouillon
1 el olijfolie
Garnering: verse peterselie of verse korianderblad
Verwarm de olijfolie in de soeppan op een laag vuur en doe hier de ui in. Fruit de ui en daarna de knoflook zacht in de pan. Voeg pastinaak en bospeen toe en laat alles even stoven. Was de linzen en doe ze samen met de groentebouillon, gember, komijn, koriander en chili in de pan. Laat 20 minuten stoven tot de linzen gaar zijn. Haal dan met een schuimspaan wat van de groente en ui uit de pan. Dit gaat er na het pureren weer bij voor een beetje beet en kleur aan de soep. Pureer dan de rest met een staafmixer en voeg de groente weer toe. Garneer met wat verse peterselie of korianderblad.
* Alleen verse gember. Kan ook weg worden gelaten.

Bron: Parsnip, Carrot and Lentil Soup van het blog Tinned Tomatoes, the Scottish vegetarian 
Summary
recipe image
Recipe Name
soep met pastinaak en rode linzen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *