Knolraapsoep met citroenbotersoldaatjes

knolraapsoep

Het moestuinplan is af. De kruidentuin krijgt een kleine uitbreiding van het assortiment met bonenkruid, komkommerkruid (Bernagie) en citroentijm. De peterselie, basilicum en koriander worden weer opnieuw ingezaaid. Voor de rest hebben de kruiden weinig geleden. Het is natuurlijk ook een bijzonder warme winter geweest. De dragon, citroenmelisse en bieslook zijn weer nieuwe sprietjes aan het maken. De rest staat er nog fief bij, zoals de rozemarijn, kervel, tijm en de salie. Ik heb veel zin om te gaan koken met verse kruiden!

In deze soep kon ik weer wat van de rozemarijn en wat van de chilipepers doen. Ik heb op dit moment veel uien in de garage liggen die niet al te lang meer goed gaan blijven. Met nog 2 knolrapen uit de koelkast en een grote aardappel uit de voorraad was dit voor mij een restsoepje maar het zou de soep tekort doen om het zo te noemen. De citroenbotersoldaatjes (langwerpig gesneden geroosterd brood met citroenboter) zijn optioneel. Je kunt ook vlak voor het opdienen een beetje citroensap over de soep sprenkelen. Aan de andere kant: er zijn nog veel lekkere toepassingen voor de overgebleven citroenboter, zoals sperzieboontjes met citroenboter, vis of kip met citroenboter etc.

  Knolraapsoep met citroenbotersoldaatjes

Olijfolie
2 knolrapen (Hollandse rapen of meirapen)

1 grote ui of 2 gewone uien
1 grote aardappel
1 liter groentebouillon
1/2 tl gedroogde rozemarijn of 1 tl verse rozemarijnnaaldjes
zwarte peper
chilivlokken

Citroenbotersoldaatjes*

50 gram roomboter**
2 tl citroensap
1 a 2 tl zeer fijn gesneden verse peterselie
(zout**)
Meergranenbrood

Zet de roomboter 10 seconden in de magnetron op ontdooistand zodat de boter zacht wordt. Meng dan het citroensap er door. Proef even of het lekker zuur is. Voeg dan een snufje zout toe indien je ongezouten roomboter hebt gebruikt** en fijn gesneden peterselie. Zet de boter in de koelkast om het een beetje op te stijven.

Snipper de uien. Schil en snij de knolrapen en aardappel in blokjes. Pak een soeppan en doe hier een scheut olijfolie in. Verhit de olie. Fruit de ui in de olijfolie. Voeg dan de knolrapen toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg dan de aardappel, groentebouillon, rozemarijn en een snufje peper toe. Breng het aan de kook en laat de soep zachtjes doorkoken totdat de aardappel en knolraap zacht zijn. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.

Rooster de boterhammen en snij in reepjes (de soldaatjes) en besmeer met citroenboter. Dien de soep op met een snufje chilivlokken.

*Je kunt dit ook weglaten en wat citroensap in de soep sprenkelen bij het opdienen.

Summary
recipe image
Recipe Name
knolraapsoep met citroenbotersoldaatjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *