Breekbrood met kruiden, kaas en olijven

breekbrood kruiden kaas

Eergisteren maakte ik een Lemon Drizzle Cake met fijne griesmeel. Deze fijne griesmeel (semoule fine) had ik gekocht bij het foodie-uitje naar de Auchan in de buurt van Lille. Achter op het pakje griesmeel staat nog een recept voor een tomaten-kaastaart. Deze wil ik heel graag gaan maken met de eerste oogst tomaten uit eigen tuin. Dat is nog even wachten want op dit moment heb ik alleen nog maar gele bloemetjes in de tomatenplanten. 

Daarnaast kan je de fijne griesmeel gebruiken in een broodje. Bij het surfen op internet kwam ik een recept voor een breekbrood tegen, met gruyère en gedroogde tomaatjes. Nou heb ik lange tijd iets tegen breekbroodjes gehad. Ik vond het weer zo’n supermarktketen “laten we een nieuwe behoefte creëren en geef het een gezellig naampje”-produkt. Ik heb het dan ook nooit gekocht. Na een aantal bbq’s waar een breekbrood op tafel stond moet ik toegeven: het heeft wel wat.

Afijn, nog nooit zelf gekocht maar nu wel zelf gemaakt: een breekbrood, maar dan met veel verse kruiden, feta en olijven. Een aanpassing van een recept van het blog Uit de keuken van Levine: hèt blog voor broodrecepten.

 

Kruiden breekbrood met kaas en olijven

    320 gram tarwebloem (of half volkoren-tarwe, half tarwebloem voor wat rustieker brood)
    80 gram griesmeel (semolinameel)*
    5 gram droge gist
    180 gram melk, lauwwarm
    1 ei
    1 el olijfolie
    7 gram zout
    100 gram feta of andere kaas naar smaak, fijn gesneden/geraspt
    35 gram olijven (ca. 20 stuks), in kleine stukjes
    1 1/2 el fijn gesneden bieslook
    2 el fijn gesneden overige kruiden bv: 6 blaadjes salie, blaadjes van 1 tak oregano, blaadjes van 1 takje tijm, 1 takje citroenmelisse, paar takjes peterselie.

      Bereiding:
      Dit brood kan met de hand worden gekneed, met de keukenmachine of met behulp van de broodbakmachine. Bij de broodbakmachine stop je na de eerste rijs. Met de hand roer je eerst  tarwebloem, griesmeel en gist in een kom. Voeg dan de melk, ei, boter of olie, zout, grof geraspte gruyère kaas, stukjes zongedroogde tomaat, peterselie en bieslook toe en roer dit goed door elkaar. Kneed het deeg, eventueel met behulp van een keukenmachine, tot een soepel deeg, ca 10 minuten. Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom, keer de bal om zodat alle kanten met olie bedekt zijn en laat dit afgedekt in 45 tot 60 minuten tot ongeveer dubbel volume rijzen.

      Druk na de eerste rijs de lucht eruit. Verdeel het deeg in stukjes ter grootte van een golfbal. Vet je handen in met olijfolie en maak er balletjes van en leg ze afgedekt weg. Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het in 45 tot 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 190 °C.

      Bak het brood onderin de oven in ongeveer  35 minuten gaar en bruin. Word het brood te snel bruin? Dek het dan na ongeveer 20 minuten af met aluminiumfolie.

      * Is bij sommige supermarkten te vinden bij de Italiaanse produkten, bv van De Cecco en wordt ook veel in de Marokkaanse keuken gebruikt. 

      Summary
      recipe image
      Recipe Name
      Breekbrood met kruiden kaas en olijven
      Published On
      Preparation Time
      Cook Time
      Total Time

      Published by

      Geef een reactie

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *