Breughelbrood

breughelbrood

Wij hebben sinds vorig jaar een klantenpas van de Colruyt. Colruyt is een Belgische supermarktketen en het dichtstbijzijnde filiaal is op ongeveer een half uur autorijden van ons vandaan. Elke maand wordt er een krantje gestuurd met aanbiedingen en recepten. Mijn oog viel op de broodaanbiedingen. Breughelbrood ? Zweeds brood ? Dat zijn broodjes die volgens mij niet in Nederland worden verkocht. Mijn interesse was gewekt.

Breughelbrood blijkt een rond vloerbroodje te zijn. Na het zien van het bakresultaat riep mijn dochter: dat is precies het broodje uit het sprookje van de Rode Hen. Het ziet er ambachtelijk uit. Het is daarnaast het lekkerste broodje dat ik tot nu toe uit mijn oven heb gehaald. Ik bak mijn brood meestal met de broodbakmachine. Het brood bakken in de oven begin ik inmiddels een beetje onder knie te krijgen en zit dan ook al naar rijsmandjes en dergelijke te kijken. Dit brood is overigens zonder al die hulpmiddelen prima te maken.

Breughelbrood

250 gram tarwebloem
200 gram fijn volkoren-tarwemeel
50 grof volkorenmeel/molenmix
8 gram droge gist
8 gram zout
10 gram suiker
20 gram boter
350 ml water

Mix de drie soorten meel en voeg de overige ingrediënten toe. Kneed gedurende 20 minuten het deeg met de hand of 5 tot 10 minuten met de keukenmachine. Doe in een diepe kom en leg hier een vochtig gemaakte theedoek over. Laat gedurende een uur rijzen op een warme plek van het huis (bv op een stoel voor de verwarming). Kneed dan nog een keer goed door: probeer de lucht er uit te drukken. Maak er een mooie bol van en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg hier de vochtige doek over en laat het weer een uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op ca. 210 C hetelucht-stand of 230 C onder-bovenwarmte. Plaats het brood in het midden van de oven en bak bruin en gaar in ca. 35 minuten. 

Bron: www.misterie.be en www.libelle.be

Summary
recipe image
Recipe Name
Breughelbrood
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Breughelbrood

  1. Je brood ziet er idd mooi uit! Rustiek, ambachtelijk en waarschijnlijk heerlijk van smaak. De rijsmandjes kan ik je van harte aanbevelen. Hier worden ze veelvuldig gebruikt door mijn eigen Thuisbakker. Je deegje dweilt dan niet zo ver uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *