Groene soep van broccoli, courgette en basilicum met krokante ham

soep broccoli courgette krokante ham

Drie soorten courgette heb ik momenteel in de moestuin. De gewone groene courgette had ik opgekweekt uit het zaad van een vorig jaar doorgeschoten courgette. Het is mijn bedoeling om steeds meer zelf zaden te winnen en hiermee te gaan kweken. Daarnaast heb ik overgebleven courgetteplantjes gekregen waar gele courgettes aan komen. En het zaad van de bolcourgette heb ik bij een tuincentrum gekocht nadat mijn moestuin-buurman daar zo lyrisch over praatte. Deze bolcourgettes hebben bijna geen pitten en zijn fijn om te vullen. Doorslaggevend was dat zijn ogen begonnen te glimmen toen hij het had over de courgettesoep die zijn vrouw ervan maakt.

Van een iets te groot geworden groene courgette heb ik deze soep gemaakt. Normaal oogst je ze al ze maximaal zo’n 15 centimeter groot zijn want dan zijn ze het lekkerst. Daarnaast had ik nog een broccoli liggen en veel basilicum geplukt in de kas. Een groen soepje is het geworden met wat krokante hamsnippers. De krokante hamsnippers heb ik met behulp van de magnetron gemaakt. Dit bespaart tijd en is minder vet dan het spek in de pan bakken. Ik vond het een geslaagde toevoeging aan deze groene soep.

Groene soep met krokante ham

1 broccolistronk, in stukjes
1 courgette, in blokjes
1 ui, fijn gesneden
1 liter kruiden- of groentebouillon
1 eetlepel roomkaas of crème fraîche
enkele plakjes gedroogde ham (bv. parmaham)
10 basilicumblaadjes
verse peper
olijfolie

Roerbak de ui en de broccoli aan in de hete olie, voeg dan de courgette en groentebouillon toe. Laat het geheel doorkoken totdat de groente zacht is geworden. Voeg dan de room toe en basilicum en pureer de soep. Bekleed een bord met een stukje keukenpapier en leg hier per kopje soep een plakje ham op. Leg hier ook weer een stukje keukenpapier over. Zet 1 minuut in de magnetron op vol vermogen. Bekijk of de ham krokant genoeg is, zet het anders nog een halve minuut of nog een minuut extra in de magnetron. Indien geen magnetron: bak de ham op laag vuur krokant in een pan. Breek de ham in stukjes en strooi deze over de soep bij het serveren.

Summary
recipe image
Recipe Name
Groene spep met krokante ham
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *