Zelfgemaakte vissticks van kabeljauw

zelfgemaakt vissticks kabeljauw

Er is een nieuwe reclame voor vissticks op televisie. Deze reclame richt zich speciaal op kinderen en komt op een bekend kindertelevisienet heel vaak voorbij. In het filmpje danst een meisje samen met haar ouders en broertjes door het huis, onder het zingen van “vandaag is visstick-vrijdag, vandaag is visstick-vrijdag, vandaag is visstick-vrijdag, papa blij, mama blij, visstick vrijdag is voor mij!!!!!”. Het is een deuntje dat blijft hangen.

Iedereen dus blij aan tafel met een bakplaat vol fabrieksvissticks. Deze fabrieksticks bevatten voor mijn gevoel elk jaar minder vis en meer korst*. Ook de vis zelf is vrij smakeloos: eet de vis maar eens zonder de korst. Dit overdenkende besloot ik afgelopen vrijdag om de kabeljauwvoorraad in de vriezer aan te spreken en hier vissticks van te maken. Ik heb kabeljauw gebruikt maar ook koolvis kan. De Oosterse goedkope diepvriesvissen zou ik links laten liggen: daar zit niet veel smaak aan. 

Vissticks van verse kabeljauw

500 gram kabeljauwfilet van 1 a 2 cm dikte
2 eieren
paneermeel
bloem
Mediterraanse kruiden of viskruiden
zout, peper
olie of boter om in te bakken

Dep de filet goed droog. Daarna de kabeljauwfilet in de lengte in repen van 2 a 3 centimeter breed snijden, net hoe het een beetje uitkomt. Snij vervolgens deze repen weer om de 6 a 7 centimeter in stukken, ook weer net hoe het een beetje uitkomt in de verdeling van de filet. Zet dan een bord met bloem klaar, een kommetje met losgeklopt ei, een bord met een laagje paneermeel en een bord waar de vissticks op gaan. Kruid de filetstukken eerst met zout, peper en Mediterraanse kruiden. Kruid ook het losgeklopte ei met zout en peper. Doe dan eerst de filetstukjes door de bloem, dan het ei en daarna door de paneermeel en leg op het klaarstaande bord. Als alle stukjes klaar zijn, verwarm dan de boter of olie op middellaag vuur en bak ze in ca. 3 minuten per kant mooi goudbruin. Haal de wat dunne stukken kabeljauw het eerst uit de pan. Lekker met partjes citroen en spinazie of een frisse salade.

* 1 visstick van het bekendste merk weegt 30 gram en bevat 65 % koolvis. Dit betekent per visstick een stukje vis van 19,5 gram. Ruim een derde deel van een visstick is dus korst. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf gemaakte vissticks van kabeljauw
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *