Curry met lamsvlees en aardappelen

curry aardappel lam

De eigen aardappeloogst uit de moestuin is op. Ik kwam er zodoende pas deze week achter dat de prijs van aardappelen behoorlijk omhoog is gegaan. Er zijn gelukkig een aantal aardappeltelers in de buurt die ook aan huis verkopen. Dat scheelt weer in de portemonnee en directe verkoop aan particulieren is voor de telers ook lucratief. Naast aardappelen worden in de boerderijwinkels veelal uien en eieren verkocht. Voor fruit kan ik schuin tegenover het moestuincomplex terecht, bij een schuur van een fruitteeltbedrijf waar verschillende soorten fruit, jams en sappen worden aangeboden. Zo scharrel ik hier en daar wat verse spulletjes bij elkaar.

In Indiase kookboeken kom je regelmatig recepten met aardappel tegen. Ze gaan in curry’s maar worden ook gebruikt in de vulling van parata’s en samosa’s (gefrituurde deegflapjes). Dit currygerecht begon als een van het internet geplukt recept voor “aloo gosht” (vertaald: aardappel vlees). Ik vond het eindresultaat een beetje vlak smaken en heb toen mijn Indiase kookboek erbij gepakt waar ook een recept voor “aardappels met vlees” in stond. Daar trof ik wat meer kruiden in de ingrediëntenlijst plus yoghurt in plaats van tomaten. Het eindresultaat is een “aloo gosht” met extra kruiden en yoghurt geworden of Indiase “aardappels met vlees” en tomaten, het is maar hoe je het bekijkt. Het was in ieder geval heerlijk!  

Curry met lamsvlees en aardappelen

3 middelgrote aardappelen, in kleine blokjes
600 gram lamspoulet
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 ui, gesnipperd
3 cm verse gember, geraspt
2 tl gemalen korianderzaad
2 tl garam masala
1 tl paprikapoeder
2 verse rode pepers, fijn gesneden
1 blik tomatenstukjes
3 el crème fraîche of Griekse yoghurt
citroensap
verse koriander
zout
bakolie

Fruit de ui aan in een hete pan en voeg hier het vlees aan toe. Bak het vlees bruin en doe hier de knoflook, gember, korianderzaad, garam masala, paprikapoeder, pepers en zout bij. Voeg tot slot de tomatenstukjes toe en een klein kopje water. Laat het geheel sudderen tot het vlees zacht is. Voeg dan de aardappel toe en laat het geheel nog een kwartier tot twintig minuten zachtjes pruttelen. Doe er water bij indien de curry te droog dreigt te worden. Meng vlak voor het opdienen de crème fraîche of yoghurt door de saus, besprenkel het geheel met wat citroensap en verse koriander. Lekker met rijst of naanbrood en erwtjes.

Summary
recipe image
Recipe Name
curry met lamsvlees en aardappelen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *