Hachee van haas

Hazen en ganzen worden hier in de omgeving veelal als schadeveroorzakend wild bejaagd. Ganzenvlees is lekker behalve als de gans veel vlieguren heeft gemaakt. Gerookt en in dunne plakjes gesneden is ganzenborst net zo smakelijk als gerookte eendenborstfilet. Haas gaat gedeeltelijk in de stoofpot. Je wilt hier af en toe ook eens iets anders dan de klassieke hazenpeper mee maken, daarom heb ik deze keer een keer hachee van hazenbout uitgeprobeerd. Het is zeer goed bevallen.

Hachee is een gerecht van stukjes suddervlees met veel ui en iets zuurs (wijn of azijn bijvoorbeeld). Hoort er verder nog ontbijtkoek, bier, suiker, tomatenpuree etcetera in? Volgens sommige wel maar ik hou het lekker basic en zoals ik hachee ken: veel ui, boterham met mosterd voor de binding en een scheutje azijn om het vlees nog malser te maken plus kruiden. En dan lekker stoven, heel lang totdat het vlees uit elkaar begint te vallen en de saus gaat binden en glanzen.

Lekker met aardappel-koolraappuree. Een kwart van de puree is hierbij van koolraap. Kook hiervoor de in blokken gesneden aardappel en koolraap in een kwartier gaar, pureer het geheel en maak het op smaak met een beetje mosterd, room, zout en peper.

Hachee van hazenbout

8 ons hazenbout (de voor- en achterbouten van 1 haas)
4 grote uien
1 sneetje brood
mosterd
zout/peper
4 dl groente of kruidenbouillon
scheut azijn
2 laurierbladen
6 kruidnagelen
olie of boter om in te bakken

Ontbeen en snij de hazenbout in dobbelstenen of stoof eerst de hazenbouten tot het vlees van het bot afvalt en doe dit daarna. Bestrooi met zout en peper. Bak de dobbelstenen of bouten eerst bruin in een pan. Neem het vlees uit de pan en doe het in de electrische slowcooker of stoofpan. Bak in de resterende bakboter onder voortdurend roeren 4 grote grof gesnipperde uien lichtbruin. Doe deze ook in de electrische slowcooker of stoofpan. Bestrijk de ontkorste sneetjes brood met mosterd. Snij het in blokjes en voeg dit bij vlees en uien. Schep alles om en voeg dan de bouillon en azijn toe. Leg er de laurierbladen bij, elk bestoken met 3 kruidnagelen. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Deksel op de slowcooker, hoogste stand (90C) in ca. 5 uur gaar en in de stoofpan (met deksel) op sudderstand in ca. 3 uur. Verwijder de laurierbladen met kruidnagelen. Snij – indien nog niet gedaan- het ontbeende vlees in dobbelstenen en verwarm nog even door.

Summary
recipe image
Recipe Name
Hachee van haas
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Hachee van haas

  1. Ondanks alle mooie recepten die ik als kok lees.
    Heb jij het goed begrepen blijf bij de basis.
    Topkoks als Paul Bocuse en Cass Spijkers hielden daar ook van gewoon basis dicht bij de smaak van het origineel blijven.
    Dat is wat je in dit recept perfect doet.
    chapeau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *