Sous vide asperges met olijfolie en citroenrasp

asperges sous vide 3

Het voor mij dichtstbijzijnde gebied waar asperges worden geteeld, is de Brabantse wal. Dit gebied grenst aan Zeeland en is opvallend door de steilrand: een overgang van de Zeeuwse laag gelegen zeekleipolder naar de Brabantse hoger gelegen zandgronden. Vanuit Zeeland komend kijk je opeens naar een hoge wal met woningen e.d. terwijl je omgekeerd rijdend richting Zeeland het gevoel krijgt een weidse diepte in te duiken. De Brabantse walasperge is een erkend streekprodukt en onderscheidt zich door een licht zoute en niet bittere smaak.

Het aspergeseizoen is inmiddels begonnen en het werd tijd om de eerste kilo ongeschilde Brabantse walasperges te gaan halen. Deze eerste asperges van het seizoen eten wij altijd traditioneel, met gekookte aardappelen, botersaus, ei en ham. Toch was het deze keer anders want het sous vide apparaat stond klaar om eens een keer groente daarmee te bereiden. Je krijgt dan asperges die hun smaak niet aan het water hebben afgegeven maar in een vacuumzak smaak en structuur behouden. Het enige probleem was nog even om de zak onder water te houden maar met twee strategisch geplaatste tangen is het gelukt. Het zijn inderdaad smaakbommetjes geworden en de citroenrasp bleek een heerlijke toevoeging.

Sous vide asperges met olijfolie en citroenrasp

1 kilo ongeschilde asperges, middel dikte
olijfolie, ca 50 ml
geraspte citroenschil van halve citroen
zout
halve theelepel fijne suiker
fijn gesneden verse peterselie

De asperges schillen en het kontje afsnijden ( en bewaren om soep van te maken). De geschilde asperges met zout bestrooien, in een plastic zak doen, flinke scheut olijfolie erbij, suiker en de rasp. De asperges voorzichtig husselen en dan de zak vacumeren. In een waterbad van 85 Celcius, 35 minuten garen.

Lekker met 2 rolletjes goede kwaliteit gekookte ham per persoon, en 1 eitje per persoon gekookt en fijn gesneden: serveer de asperges met rolletjes ham en strooi een serveerlepel fijngesneden ei over de asperges. Bestrooi het geheel met nog wat fijngesneden peterselie.

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Sous vide asperges met citroenrasp en olijfolie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *