Vis met een korstje van kikkererwtenmeel / glutenvrije kibbeling

glutenvrije kibbeling

Dit is Indiase kibbeling. De stukjes vis zijn eerst door een kruidige kikkererwtenmeelbeslag gehaald en daarna gefrituurd. Je kan de stukjes vis ook gewoon in een pan bakken met ruim olie. We aten er een Indiaas gerecht van aardappel met doperwten bij omdat ik nog krieltjes in de koelkast had liggen. Een rijstgerecht had hier ook goed bij gepast.

Kikkererwtenmeel koop je bij de toko of bij de natuurvoedingswinkel (bij de glutenvrije produkten). Je kan met kikkererwtenmeel veel kanten op. In India wordt het gebruikt om Pakora’s (groentekoekjes) mee te maken en om kebabs (gehaktstaafjes) mee te binden. Ook kan je er, samen met tarwemeel, een Indiaas brood mee bakken. De kebabs heb ik al een keertje gemaakt (zie dit recept van Indiase gehaktballetjes in linzensaus). De Pakora’s en het Indiaas brood staan nog op mijn kooklijstje. Overigens wordt in het zuiden van Europa ook veel gedaan met kikkererwtenmeel, zoals de Farinata, een Italiaanse kikkererwtenkoek. Het is zeker aan te raden om eens een pak kikkererwtenmeel te kopen.

Indiase gefrituurde vis met een korstje & kurkumakrieltjes met erwtjes

Indiase gefrituurde vis

400 gram witvis (koolvis, kabeljauw)
50 gram kikkererwtenmeel
1 tl chilipoeder
halve tl kurkuma
halve tl geperste knoflook
halve tl geraspte verse gember
1 tl gedroogd korianderblad
(1 Spaanse peper)
halve tl zout
1 dl water
1 citroen
frituurolie

Kurkuma-krieltjes met erwtjes

2 uien, in ringen
1 pak mini-krieltjes of 3 aardappelen in blokjes
1 tl chilipoeder
halve tl kurkuma
1 tl geperste knoflook
1 tl fijngehakte gember
1 tl zout
2 verse Spaanse pepers
100 gram doperwten (diepvries)
2 dl water
olie

Bij diepvriesvis: laat eerst ontdooien en pluk ze dan in grove stukken uiteen. Vermeng het kikkererwtenmeel met chilipoeder, kurkuma, knoflook, gember, zout, de koriander en eventueel als je van pittig houdt nog een rode peper in fijn gesneden stukjes. Voeg dan beetje bij beetje water toe: het moet een dik beslag worden. Zet tot gebruik weg. Indien je gaat frituren: verhit de frituurpan tot 180 C.

Verhit voor de kurkumakrieltjes een pan met een beetje olie. Bak hier de uien bruin in. Voeg dan de kruiden toe: chilipoeder, kurkuma, knoflook, gember, fijngehakte peper en zout. Daarna kunnen de aardappeltjes erbij en 2 dl water. Laat 5 minuten stoven en roer af en toe even. Voeg na 5 minuten de 
doperwten toe en laat nog 5 minuten meestoven.

Doe de stukjes vis in het beslag en frituur de stukjes vis in circa 3 minuten knapperig. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven. Of bak de stukjes vis in ruim olie in een pan aan beide kanten knapperig, enkele minuten per kant.

Bron: Kookgids Indiaas van Shehzad Husain

Summary
recipe image
Recipe Name
Vis met korstje van kikkererwtenmeel / glutenvrije kibbeling
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *