Salade van komkommer en aardbei met basilicumvinaigrette

salade komkommer aardbei basilicum

Dankzij de nieuwe kas hebben wij nu al de eerste komkommer op tafel kunnen zetten. Deze onder glas geteelde komkommer heeft geen stekels zoals de buiten gekweekte komkommers. Ik hoef dus de komkommers niet meer met (oven-)handschoenen van de plant te halen. Al eerder heb ik enkele kropjes sla uit de kas gehaald en de tomaten laten ook niet meer lang op zich wachten. Het saladeseizoen is dus begonnen. Met nog een paar aardbeien uit de moestuin, heb ik deze salade gemaakt.

De combinatie van komkommer met aardbei is verrassend lekker. En basilicum smaakt goed bij zowel komkommer als bij aardbei. Zo heb ik eens een keer aardbeienjam met basilicum gemaakt en ook toetjes met aardbei worden wel eens versierd met basilicum. Citroenmelisse maakt de salade ietsje pittiger maar kan ook weg worden gelaten. Met eetbare bloemen wordt de salade nog feestelijker. Deze kan je uit eigen tuin halen maar ze zijn tegenwoordig ook al bij sommige supermarkten te koop.

Salade van komkommer en aardbei met basilicumvinaigrette

1 komkommer
ca 6 aardbeien
2 eetlepels basilicumolie*
halve eetlepel condimento agrodolce bianco**
zout
vers gemalen peper

Garnering: citroenmelisse, eetbare bloemen

Snij komkommer in dunne plakjes en de aardbeien. Maak een dressing van de basilicumolie (of gebruik olijfolie en snij verse basilicum in fijne stukjes), met de wijnazijn en zout en peper. Garneer met wat citroenmelisse en eetbare bloemen of voeg nog brokjes feta toe.

* Basilicumolie kan je zelf maken. Op internet zijn er diverse recepten voor te vinden of gebruik olijfolie en snipper wat verse basilicum.
** Dit is een zoetzure witte wijnazijn die qua smaak lijkt op balsamico-azijn en is ietsje zoeter dan gewone wijnazijn.  

Summary
recipe image
Recipe Name
Salade van komkommer en aardbei
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.