Indiase curry met aubergine, kikkererwten en sperziebonen

Ik doe voor het eerst mee met de “Mysterybox”. Dit is een soort virtuele grabbelton, gevuld met door foodbloggers aangedragen ingrediënten. Uit deze ingrediënten worden er zes gegrabbeld. Met in ieder geval drie van de zes bedenk je een gerecht en blogt deze. Ik had sperziebonen in de virtuele grabbelton gedaan want ik heb daar nog een vrieslade vol mee liggen en kan wel een zetje gebruiken om daar mee aan de slag te gaan. Andere bijdragen waren bijvoorbeeld zaátar, chocolade en groene asperges. Uiteindelijk zijn het de volgende 6 geworden: freekeh, kikkererwten, mijn sperziebonen, gamba’s, aubergine en verse kokos.

Ik had gelijk een curry met gamba’s, sperziebonen en verse kokos voor ogen. Bij de Sligro in Vlissingen kocht ik een verse kokosnoot, deels voor mijn dochter die het kokossap zo lekker vindt en deels om te gebruiken in de curry. De kokosnoot klotste, hetgeen volgens de groenteman van de Sligro een goed teken was, maar bleek thuis bij opening rot te zijn. Toen bedacht ik dat aubergine ook goed past bij een curry met gamba’s. Op de dag dat ik de curry zou maken, had ik echter helemaal geen zin meer in gamba’s en heb deze vervangen door kikkererwten.

Daarna heb ik mijn Aziatisch kookboek er maar eens bijgepakt en heb het recept voor een traditionele Indiase kikkererwtencurry met aubergine en sperziebonen aangevuld. Dat kikkererwten en aubergine goed samen gaan, zie je terug in de Aziatische en Midden-Oosterse keuken. De aangename verrassing was dat sperziebonen er zo lekker bij zijn. Ik raad je dan ook aan deze niet weg te laten als je dit gerecht gaat koken!

Ik heb naast deze curry ook nog geroosterde Tandoori-kip* uit de oven op tafel gezet maar je kan dit vegetarische gerecht prima zonder vlees of vis er bij eten.  Door de kikkererwten is het namelijk een heel voedzame curry.

Indiase curry met aubergine, kikkererwten en sperziebonen

1 aubergine
1 blikje kikkererwten
een handvol sperziebonen
1 ui
2 grote tomaten, ontveld

2 tl geraspte gemberwortel
1 teentje knoflook
chilivlokken
halve tl kurkuma
1 tl gemalen korianderzaad
2 tl garam masala
1 el citroensap
verse koriander
olie of boter
zout
evt. 2 tl tomatenpuree

Snij de aubergine in blokjes, maak de sperziebonen schoon en halveer ze, snipper de ui fijn. leg de tomaten even in kokend heet water en ontvel ze en snij ze vervolgens in blokjes. Rasp de gember. Fruit de ui aan in de boter of olie en voeg dan de knoflook, gember, chilivlokken naar smaak, kurkuma, korianderzaad toe en knijp de knoflook door de pers er bij. Bak dit even kort mee en voeg dan de aubergine toe. Bak dit ook even mee en voeg dan de tomaat en garam masala toe plus de kikkererwten met half kopje van het vocht. Laat dit 10 minuten pruttelen en voeg dan de sperziebonen toe, de citroensap en evt tomatenpuree indien de tomaten niet veel smaak hebben. Maak op smaak met zout. De curry is klaar als de sperziebonen gaar zijn. Dien op met veel verse koriander. Lekker met Tandoori-kip* uit de oven of Indiase kibbeling en rijst of naanbrood.

  • Ik heb kippendijenfilets gemarineerd in een mengsel van yoghurt en Tandoori-kruiden. Ik gebruikte de Tandoori masala van Verstegen. Ik had deze gekregen om uit te proberen en het resultaat was een bijzonder lekkere kippendij. De kippendijen zijn op 180 C in 20 minuten gegaard in een ingevette ovenschaal (1 keer omdraaien tussendoor).

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Indiase curry met aubergine en sperziebonen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Indiase curry met aubergine, kikkererwten en sperziebonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.