Polentahapjes met gedroogde tomaat en tijm

polentahapjes

Een paar jaar geleden had ik het goede idee om eens zelf groente in olie in te leggen. Ik had een paar paprika’s meer dan nodig geroosterd en wilde deze samen met knoflook in olie bewaren. Dus pot uitgekookt, paprika’s ontveld en samen met knoflooktenen in een grote pot met olie gedaan. Na een paar dagen begon het te bubbelen in de pot. Ik had al op internet gelezen dat er bij het inleggen in olie gevaar bestaat voor botulisme. Deze pot ging dus met inhoud linea recta de prullenbak in.

Vorig jaar heb ik een deel van mijn tomaten in de oven gedroogd. Met het vorige groente-in-olie-experiment in het achterhoofd besloot ik ze maar in te vriezen. Het inleggen in olie laat ik over aan de professionals op dat gebied. Zo’n ovengedroogd tomaatje is natuurlijk wel lekkerder als je het uit een potje kan vissen waar ook nog knoflook en kappertjes aan de olie zijn toegevoegd. En die olie kan je ook nog gebruiken voor salade’s en dergelijke.

Over een paar weken gaan we op een korte vakantie naar Noord-Italie en het leek mij leuk om als voorpret eens een keer polenta op tafel te zetten. Het zijn polentahapjes geworden, met ui, ovengedroogde tomaat uit de olie, Parmezaanse kaas en verse tijm uit de tuin.

Polentahapjes met gedroogde tomaat en tijm

170 gram maismeel
500 ml groentebouillon
1 ui, fijn gesnipperd
3 ovengebakken/gedroogde tomaten, in kleine stukjes*
verse tijm
peper
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
olijfolie

Verwarm 170 gram maismeel met een halve liter groentebouillon in een pannetje en roer tijdens het opwarmen goed door met een garde. Blijf goed roeren nadat het aan de kook is gekomen om klontjes te vermijden. Zet het vuur laag en laat ongeveer een kwartier op een zacht vuurtje borrelen. Af en toe even roeren. Bak de uien aan. Zet na een kwartier het vuur uit en voeg ui, tomaat, kaas en peper toe. Laat de massa afkoelen. Verdeel de polenta in hoopjes op een bakplaat met bakpapier zodat je polentakoekjes krijgt (massa vloeit nog enigszins uit) of bekleed een bakblik met bakpapier en stort daar de massa in (laagje van ca. 1 a 1 1/2 cm. Zet de oven op 200 C. Bak in ca. 20 minuten de koekjes of laagje polenta goudbruin en krokant aan de buitenkant. Bestrooi met verse tijm. Snij de plak polenta in vierkantjes en serveer. Lekker met salade en een chilisausje of kruiden-aioli.

 
 * Ik gebruikte gedroogde tomaten van een gekregen potje “pomodori al forno e capperi” van Sacla Italia. Dit zijn ovengebakken tomaten met knoflook en kappertjes in zonnebloemolie.  
Summary
recipe image
Recipe Name
Polentahapjes met gedroogde tomaat en tijm
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *