Maleisische Rendang (runderstoofpot uit Maleisie)

maleisische rendang

Ik maak regelmatig Indonesische rendang. Ik gebruik daarvoor een bij de Toko gekochte boemboe. Ik heb wel eens gekeken of ik een eigen rendang-kruidenmix kon samenstellen maar er gaan in de Indonisische rendang veel exotische ingrediënten waarvan ik vermoed dat ik ze niet snel nog een keer zal gebruiken. Dit zijn ingrediënten als kemiri-noten, citroengras, djeroek poeroet, salaam blaadjes en galangawortel.

Gisteren was ik in mijn Aziatische kookboek op zoek naar een lekkere pittige stoof toen ik het recept tegenkwam van Maleisische Rendang. Ik had alle kruiden en dergelijke in huis, dus kon gelijk uittesten of er veel verschil is tussen de Indonesische en Maleisische versie. Ik vond het een zeer geslaagde rendang en kan dit gerecht nou dus op tafel zetten zonder een kant en klare kruidenmix. Met uien uit de moestuin en biologische sucadevlees uit het Hereford-rundvleespakket was het smullen van deze lekker pittige:

Maleisische Rendang

1 kilo sucadelappen
2 uien
4 tenen knoflook
3 chilipepers, zonder zaadjes
1 el geraspte verse gemberwortel
5 dl kokosmelk
1 el olie
1 el gemalen koriander
1 el gemalen komijn
1 tl kurkuma
1 tl gemalen kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl chilipoeder
1 reepje citroenschil
1 el citroensap
1 el bruine suiker
1 tl tamarinde

Meng ui, knoflook, pepers, gember en 2 el kokosmelk in een blender tot een gladde massa. Verhit de olie in een ruime pan. Voeg kruidenmassa, gemalen koriander, komijn, kurkuma, kaneel, kruidnagel chilipoeder, citroenschil en vlees toe. Roer tot het vlees helemaal bedekt is met de specerijen. Voeg dan de rest van de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens alles op een laag vuurtje zachtjes sudderen tot het vlees mals is (ca. 2 uur).

Roer als het vlees mals is, er het citroensap, suiker en tamarinde door. Serveer met rijst. Dit is een zogenaamde “droge” curry zonder veel saus. Het is dan ook lekker om nog bijvoorbeeld een groentegerecht in kokossaus bij te serveren.

Bereid je het vlees in de electrische slowcooker (crockpot): verminder dan de hoeveelheid kokosmelk met de helft en doe alles voor het sudderen in de keramische bak van de slowcooker en reken op ca. 4 uur op 90C (high).

Bron: De complete Aziatische keuken

Summary
recipe image
Recipe Name
Maleisische rendang
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Maleisische Rendang (runderstoofpot uit Maleisie)

  1. Wat een leuk recept! Ik maak zelf rendang ook vaak maar inderdaad meestal met een boemboe als basis vanwege de complexe ingrediëntenlijst. Klinkt als een goed recept om eens te proberen helemaal zelf Rendang te maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *