Mosselen met amandel-citroenkruim

mosselen amandel citroenkruim

Zelfs in de herfst en winter krijg je een vakantiegevoel in Yerseke. In het weekend is er altijd wel wat aanloop van toeristen op zoek naar de beste plek om mosselen, oesters en allerlei ander lekkers uit de viswinkels te kopen. Maar ook doordeweeks wordt je er af en toe door overvallen. We stonden afgelopen week in het centrum van Yerseke en roken opeens de zilte lucht van de Oosterschelde en hoorden wat meeuwen krijsen. Dan krijg je gelijk weer zin om naar het strand te hollen en daarna een visje of een pannetje mosselen te eten. Maar ja, we waren er aan het einde van de middag voor praktische zaken, dus toch maar gewoon naar huis gereden.

Een paar dagen daarna, kwamen er dankzij een leuke voordeelaktie toch mosselen op tafel. Ik had weer eens zin om een nieuw recept uit te proberen. Deze keer zijn een gedeelte van de mosselen in een voorgerechtje terecht gekomen. Het is een recept uit het boek: Inter Scaldes & Jannis Brevet, uitgegeven in 2002. Inter Scaldes is een restaurant in Kruiningen met twee Michelinsterren en een nummer 1 notering in de Lekker 500. De recepten uit dit boek zijn overigens voor een thuiskok goed te maken. Het is een eenvoudig gerecht maar bijzonder lekker. 

Mosselen met amandel-citroenkruim

2 kg mosselen
75 gram amandelen (ca 4 ons met schil)
1 citroen
2 gram salie
10 gram geraspte Parmezaanse kaas
80 gram boter

Kraak de amandelen en leg ze even in kokend water om het bruine velletje week te laten worden. Verwijder het bruine velletje en rooster de amandelen kort in een droge koekenpan. Vermaal ze in de blender, stop op tijd anders heb je fijn amandelmeel. Rasp de schil van een citroen en roer dit door de amandelkruim. Snij de salie zeer fijn en meng dit samen met de Parmezaanse kaas ook door de amandelkruim. Steek de rauwe mosselen met een kort mesje open en haal er de bovenste schelp af. Leg een hoopje amandel-citroenkruim op de mossel en daar op een klontje boter. Drapeer op een ovenschaal (met rooster) en zet even onder de grill van de oven, zodanig dat er een mooie lichtbruine kleur verschijnt.*

Bron: Inter Scaldes & Jannis Brevet, 2002

*Om het aantrekkelijk te presenteren, kan je wat venkelpluis of wat zeewier tussen de mosselen draperen, en eventueel wat schelpen aan de rand leggen. Met dit mosselgerecht doe ik mee aan het foodblogevent van november 2014, gehost door Rene van het blog “het eten is klaar”.  

Summary
recipe image
Recipe Name
Mosselen met amandel-citroenkruim
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Mosselen met amandel-citroenkruim

  1. Hallo Christien. Bedankt voor je inzending voor het foodblogevent november 2014. Bij deze draag ik het stokje voor december 2014 graag aan jou over. Hopelijk lukt het jou meer inzendingen te krijgen. Ik denk dat Gereon en ik in ieder geval mee zullen promoten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *