Varkenshaas met krieksaus

varkenshaas krieksaus

Gereon van Gereon’s keuken host dit keer het foodblogevent en heeft een leuk thema voor deze maand bedacht: maak een Gallo-Romeins gerecht, kies er een wijn bij uit en beschrijf wie je voor jouw maaltijd zou uitnodigen en waar jullie over zouden praten. Ik heb mij eerst maar eens verdiept in het Gallisch Romeinse tijdperk. Op internet kwam ik er achter dat er in die tijd naast wild vooral varkensvlees werd gegeten, dat de Galliërs landbouwers waren en dat zij, voordat de Romeinen kwamen, bier dronken. De Romeinen vonden het een vieze drank en dronken vooral Italiaanse wijn. Bier werd daardoor een drank voor barbaren.

Bier heeft ondertussen allang dit imago van zich afgeschud. Er worden bierproeverijen gehouden en maaltijden geserveerd met per gang een passend bier erbij. Er zijn bieren met een fruitige toon die ik als wijnliefhebber ook erg waardeer. Voorbeelden hiervan zijn Kriek Lambiek en Rodenbach. Zouden de Romeinen ook hun neus voor dit bier hebben opgehaald ? Misschien wel, maar ik denk van niet. Zodra ze deze krieksaus zouden hebben geproefd, zouden ze om zijn geweest. 

Ik nodig in ieder geval de bard uit de verhalen van Asterix en Obelisk uit voor mijn maaltijd. Hij kan wel een etentje gebruiken. Tijdens de meeste feestmalen werd namelijk deze bard (Kakofonix) geboeid en gekneveld vanwege zijn slechte zangkunst. In het Frans en in de oorspronkelijke Nederlandse vertalingen heet hij Assurancetourix. Die naam is een Franse woordspeling op Assurance tous risques, hetgeen letterlijk allriskverzekering betekent en figuurlijk wil zeggen dat hij degene is die overal voor moet boeten. Wij drinken bij deze maaltijd een fruitige rode Italiaanse wijn.     

Varkenshaasmedaillons met krieksaus

4 ons varkenshaas*
1 eetlepel roomboter
50 gram gerookt spek, in reepjes
200 ml Kriekbier (lambiek)
1 laurier
1 tak tijm
1 tak rozemarijn
1 laurierblaadje
4 Amsterdamse uien, in stukjes gesneden
1 eetlepel veenbessengelei/aalbessengelei
zout, peper
mengsel van 1 el boter met 1 el bloem**
bakolie

Verhit in een steelpan een eetlepel boter en bak hier de gerookte spekreepjes in. Voeg dan 200 ml kriekbier toe en een laurierblaadje, takje tijm en takje rozemarijn. Laat even lekker doorborrelen. Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en verhit olie. Snij de varkenshaas in stukken van ca. 3 centimeter dik en bestrooi met zout en peper. Bak de stukken varkenshaas aan in de hete olie en zet dan het vuur lager. Draai af en toe de medaillons even om. Vis de laurier, tijm en rozemarijn uit de saus en voeg de Amsterdamse uien, gelei en zout en peper toe. Bind de saus met het mengsel van boter en bloem. Schep een lepel saus op een bord en schik dan 1 a 2 stukken varkenshaas er op. Serveer met bijvoorbeeld aardappelpuree of aardappelkroketjes en gestoofde groente.

* Geen varkenshaas culinair: dat is nep-varkenshaas
** Hiermee bind je de saus

Summary
recipe image
Recipe Name
Varkenshaas met krieksaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Varkenshaas met krieksaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *