Gegrilde tonijn met mozzarella, olijven en artisjokhart

tonijn mozzarella artisjok

Pas toen ik een veld vol artisjokplanten zag bij de Pompoenwinkel in Noord-Beveland besefte ik dat het haalbaar moet zijn om in Zeeland artisjok te kweken. Dit jaar heb ik voor het eerst artisjokplanten gezet in de moestuin. Ze groeien momenteel best snel en ik hoop dan ook op een paar eetbare bloemknoppen later in het seizoen. Een bloeiende artisjokplant is overigens ook geweldig om te zien dus alleen al aan sierwaarde zou je een paar planten in de tuin hebben willen staan.

Vooralsnog doe ik het nog maar even met artisjokhart uit blik. Veel recepten met verse tonijn gaan uit van Aziatisch smaakmakers maar ik wilde iets Mediterraans op tafel zetten. Het is gemaakt naar een recept van een Amerikaanse website, maar dan uitgebreid met de artisjokharten en olijven. Ook de sla heb ik zelf nog toegevoegd. Ik heb dit gerecht gegeten als avondeten en geen honger gekregen die avond. Het lijkt dus maar een simpele salade met gegrilde tonijn maar het voed wel degelijk. Voor herhaling vatbaar deze:

Gegrilde tonijn met mozzarella, olijven en artisjokhart

4 tonijnmoten
2 pakjes mini-mozzarella of 2 mozzarellabollen
2 teentjes knoflook
2 tomaten
4 el olijven
4 artisjokharten
2 handjes gemengde sla
verse basilicum
extra vergine olijfolie *
witte wijnazijn
zout, peper

Snij de mozzarella in plakjes (indien geen minibolletjes mozzarella) alsmede de tomaten, de artisjokharten in kwarten. Snij een teentje knoflook in fijne stukjes. Was en droog de sla. Drapeer het geheel op een schaal, voeg de olijven nog toe en besprenkel het geheel met verse basilicum, olijfolie en wijnazijn. *Vervang basilicum en olijfolie eventueel door basilicumolie of roer wat pesto door de olijfolie. Maak het geheel op smaak met zout en peper.

Halveer het teentje knoflook en smeer met het snijvlak de tonijnmoten in met knoflook en daarna met olijfolie. Breng ze verder op smaak met zout en peper. Grill ze op de bbq of in de grillpan in circa 2 a 3 minuten per kant gaar. De tonijn is dan nog een beetje rose van binnen. Serveer de tonijn met de salade.

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Gegrilde tonijn met mozzarella, olijven en artisjokhart
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *