Frikadeller med dild, karse og sennep: gehaktballetjes met dille, waterkers en mosterd

deense gehaktballetjes

Over een paar weken gaan we naar Denemarken voor een korte vakantie. In het kader van de voorpret ben ik aan het bekijken wat er allemaal in Denemarken op het menu staat. Ik ben er namelijk nooit geweest. Ik heb veel visgerechten gezien maar toch ook behoorlijk wat gerechten met varkensvlees, waaronder gehaktballetjes. De Denen noemen gehaktballetjes frikadeller. Deze lijken dus niet op onze frikandellen, net zoals de Duitse frikadelle. Dat zijn weer een soort platgeslagen gehaktballen, vaak met stukjes ui er in.

Op zoek naar een origineel recept van Deense frikadelle kwam ik, met behulp van Google translation, op het recept van het Deense blog “Mad tanterne”* van gehaktballetjes met dille, waterkers en mosterd. Momenteel heb ik een grote bak in de tuin vol staan met waterkers**. Deze bak staat bij mij op een donkere hoek van de tuin en krijgt veel water. Het groeit geweldig en je kunt er van blijven eten want het groeit ook weer telkens aan. Het smaakt een beetje nootachtig en het is net als veel kwetsbare groenten, moeilijk in de winkel te kopen. Ideaal om zelf mee in de tuin aan de slag te gaan.

Deze “frikadelle” moesten het dus worden. Mijn dochter en ik vonden de gehaktballetjes geweldig. Mijn dochter wil ze nooit meer anders en vroeg of ik binnenkort nog eens een keer, maar dan heel veel van deze balletjes ga maken. De mannen vonden het wel lekker, maar volgende keer toch graag een lading “truckersballen“.

Frikadeller med dild, karse og sennep 

(Gehaktballetjes met dille, waterkers en mosterd)

500 gram rundergehakt***
bosje waterkers
1 tl gedroogde dilletopjes
1 tl mosterd
1 teentje knoflook
1 kleine ui
1 tl zout
verse peper
1 ei
1 el paneermeel
bakolie

Doe de waterkersblaadjes, dille, knoflook en ui in een blender en maal fijn. Voeg dit toe aan het gehakt en voeg zout, verse peper, mosterd en ei toe. Prak alles even goed door elkaar en voeg dan beetje bij beetje het paneermeel toe totdat je een mooi gehaktdeeg krijgt om balletjes van te draaien. Draai hier balletjes ter grootte van een golfballetje van en bak ze bruin in olie. Voeg indien ze aan alle kanten bruin zijn wat water toe en bak ze verder tot ze gaar zijn, in circa 15 minuten. Dien ze op met (rogge-)brood of bij de avondmaaltijd met nieuwe aardappeltjes. 

Bron: www.madtanterne.dk

* Vertaald in NL: Gekke tantes
** Niet te verwarren met tuinkers. Tuinkers zijn sprietjes van enkele centimeter hoog, met een paar blaadjes aan de top. Waterkers is een klein plantje en wordt door sommige al tot de superfoods gerekend.
*** Het Deense recept is met varkensgehakt. Ik had zelf rundergehakt en dat smaakte in ieder geval goed.

Summary
recipe image
Recipe Name
Deense gehaktballetjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *