Runderstoofpot met Rodenbach

stoofpot rodenbach

Ik ben een wijnliefhebber. Heel af en toe drink ik in de zomer wel eens een frisse biersoort zoals India Pale Ale. Mijn absoluut favoriete bier is Rodenbach. Dit is een roodbruin, zachtzurig en fruitig bier uit het Vlaamse Roeselare. Met België op een half uur rijafstand, hebben wij dit bier regelmatig in huis. In Nederland is het bij sommige gespecialiseerde slijterijen te koop.

Omdat het zo zachtzuur en fruitig is, is Rodenbach ook lekker om de mosselen in te koken (in plaats van witte wijn.) Het is daarnaast een fijn bier om in te stoven. Runderstoofpot met Rodenbach vind ik persoonlijk de allerbeste tot nu toe. Op het internet zag ik ook al enthousiaste reacties op het gebruik van dit bier in de stoverij: “sinds ik eens Rodenbach genomen heb gebruik ik niets anders meer. …. de perfecte mix van zoet en zuur voor stoofvlees”. En bij een restaurantrecensie “topper is het stoofvlees van Rodenbach met frietjes, echte aanrader!!”

Heerlijk met aardappelpuree en witlof of met frieten en een frisse salade:

Runderstoofpot met Rodenbach

 

800 gram runderstooflappen (magere runderlappen/sucade/riblappen)
300 ml Rodenbach*
1 boterham zonder korst, besmeerd met mosterd
2 volle theelepels runderstoofvlees kruidenmix **
1 grote ui, gesnipperd
Bakolie
zout, peper

Snij de runderstooflappen in dobbelstenen en bestrooi met zout en peper. Bak de helft bruin in een koekenpan, in de hete olie en doe het dan in een stoofpan of de schaal van de (electrische) slowcooker. Verhit dan opnieuw olie en bak de andere helft van het runderstoofvlees bruin. Doe dit ook in de stoofpan/schaal. Bak dan de ui glazig in de koekenpan en voeg het bier toe. Warm het bier op en voeg de ui met het bier aan het vlees toe. Haal van een boterham de korstje en smeer de boterham in met mosterd. De boterham zorgt straks voor de binding van de saus. Snij de boterham in dobbelstenen en voeg toe aan het vlees. Bestrooi alles met de stoofvleeskruiden en zet de stoofpan op laag vuur of de electrische slowcooker op 90 C (high). Laat 3 uur stoven in de stoofpan of 5 uur in de slowcooker. Voeg eventueel bij de stoofpan halverwege nog een mok (200 ml) rundvleesbouillon toe. Dit is niet nodig bij de slowcooker.

* Dit is voldoende bij gebruik van de electrische slowcooker. Bij het stoven op het fornuis is het raadzaam om nog 250 ml runderbouillon toe te voegen (en iets minder zout dan gewend) omdat er dan meer vocht verdampt.
** Dit is een kruidenmixrecept uit het kookschrift van mijn moeder van “slagers stoofvleeskruiden” en heb ik de link van weergegeven. Voor deze stoverij is het mixen van een 1/2 tl gemalen korianderzaad, 1/2 tl gemalen gemberwortel, 1/2 tl gemalen kardemom, 1/2 tl peper, 1/2 tl nootmuskaat (of 1/2 tl piment) genoeg.

Summary
recipe image
Recipe Name
runder stoofpot met rodenbach
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *