Texaanse jalapeno burger

texaanse jalapeno burger

Eén van de drie jalapenopeperplantjes die binnen mochten overwinteren begint weer nieuwe pepers te maken. Ook een cayennepeperplant is weer begonnen. Ik heb daar al een bijzonder heet pepertje van af gehaald. Hoe kleiner de cayennepepers zijn, hoe pittiger is mijn ervaring. De eerste jalapenopeper van 2 centimeter lang was echter niet zo pittig. Het is daarom best lastig om bij een recept een hoeveelheid verse peper aan te geven. Beetje bij beetje toevoegen en af en toe proeven is het beste.

De saus bij deze burger hoort brandend heet te zijn, vind ik. De pittigheid wordt uiteindelijk toch afgezwakt door de overige ingrediënten. Het is een Texaanse saus. De ene dag eet je de saus op de hamburger. Dan vries je of de saus in of je eet het lekker de volgende dag met runderreepjes en rijst. 

Texaanse burger

Voor 4 burgers:

Tweede jalapenopepertje ’14

4 rundvleesburgers/ 400 gram mager rundergehakt
4 broodjes
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 paprika
1 stengel bleekselderij
1 tl citroensap
1 a 2 jalapenopepers/Spaanse peper zonder de zaadjes
zout, peper
1/2 tl pimentpoeder
20 gram boter
1 el bloem
1 tl chilipoeder
1 tl scherpe mosterd
1 dl donker bier
1 blikje tomatenstukjes
botersla
tomaten
evt. pickalilly

Snipper ui en knoflook. Snij paprika en bleekselderij in stukjes. Hak de peper fijn. Verhit de boter in een diepe pan en bak hier de uien, knoflook, paprika, bleekselderij en jalapenopeper in. Strooi de bloem er over en bak het geheel even door. Voeg dan het bier en de tomatenstukjes toe en roer alles goed door terwijl het aan de kook komt. Maak op smaak met de chilipoeder,zout en mosterd. Laat alles zeker een kwartier pruttelen. Kruid het rundergehakt met zout en peper en vorm hier burgers van of pak biologische runderburgers. Bestrooi met pimentpoeder en bak ze in ca. 8 minuten gaar. Snij de broodjes overlangs doormidden en beleg met de burger, een flinke eetlepel saus, sla en tomaat en eventueel dotje piccalilly.

Summary
recipe image
Recipe Name
texaanse jalapeno burger
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *