Krukels met sambal en ketjap (alikruiken)

krukels sambal ketjap

Er zwemt een zeehond in de Oosterschelde bij de Bergse diepsluis /Oesterdam met de bijnaam Happie. Hij komt namelijk op sportduikers af en bijt dan in de duikuitrusting. Zeehondenkenners weten niet of het speels gedrag betreft of dat hij agressief is. Hij komt in ieder geval op mensen af en dat is geen normaal gedrag voor een zeehond. Vanuit Pieterburen is de waarschuwing uitgegaan om de zeehond met rust te laten en zeker niet te gaan aaien. Happie ziet er op foto heel koddig uit en heeft ondertussen al een eigen Facebook-pagina.

Wij hadden vorige week zin om even uit te gaan waaien en zijn richting de Bergse diepsluis gereden. We waren nieuwsgierig of we een glimp van Happie konden opvangen. De auto parkeerden wij bij de sluis en zijn toen richting de Oosterschelde gelopen. We kwamen terecht op een klein Oosterscheldestrandje. De keien op dit strandje lagen vol met enorme krukels/alikruiken. Ik kreeg zin om een krukelrecept van een oom uit te proberen.

We waren echter zonder zakje of tasje op pad gegaan. Gelukkig vonden wij een aangespoelde vissershandschoen waar alle alikruiken ingingen. Thuis zijn de alikruiken goed afgespoeld en gekookt in water met flink wat zout, sambal en ketjap.   

Je mag overigens voor eigen gebruik rapen. De alikruiken die niet vastgeklemd zitten op een steen moet je vermijden. Een verse alikruik sluit onmiddelijk zijn huisje als je hem raapt: er komt dan een zwart dekschildje te voorschijn.

Krukels met sambal en ketjap

Borrelsnack voor 4 personen:

Vijf handen vol met krukels (alikruiken)
2 theelepels sambal
scheut ketjap manis
1 eetlepel zout
water

Was de krukels goed en doe ze in een kookpan. Voeg een laagje water toe: net tot de krukels onder staan. Doe 2 theelepels sambal en een scheut ketjap erbij. Zout het water en breng aan de kook. Laat alles 3 keer opkoken, net zo als bij mosselen (ca. 8 tot 10 minuten totaal). Giet het water af. Pak een naald (met een knop) en wip eerst het dekschildje van de krukel. Haal daarna de krukel met de naald naarbuiten. Eet smakelijk.

Zoekplaatje: de vissershandschoen
Summary
recipe image
Recipe Name
gekookte krukels met sambal en ketjap
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *