Floyd’s salade met sesamkip, kastanjechampignons en paksoi

salade sesamkip

Bij de Foodblogswap kreeg ik dit keer het blog Basketdelights toegewezen. Mijn oog viel op de Floyd’s salade. Wie is of was Floyd ? De tekst bij het recept gaf daar gelukkig antwoord op. Het blijkt om Keith Floyd te gaan, een in 2009 overleden Britse Chef. Hij was een bekende tv-kok in de jaren 80. Ik heb hem even gegoogled en op Youtube wat filmpjes bekeken. Dat geeft toch een extra dimensie aan het maken van deze salade.

De lauwwarme salade was heerlijk, een echt fusion-gerecht waarbij oosterse en Europese smaken met elkaar worden verenigd. In de uitvoering ging het bij mij op het einde een beetje mis, in die zin dat veel van de sesamzaadjes van de kip afvielen na het nog een laatste keer omroeren van alle ingrediënten. Voor de smaak maakt dat niet zo veel uit want de inhoud van de pan drapeer je op een bedje van botersla. Maar wees gewaarschuwd: na toevoeging van de Balsamico-azijn niet meer roeren! voor een mooi plaatje op het bord.

Floyd’s salade met sesamkip, kastanjechampignons en paksoi

200 gr kipfilet, in brede reepjes gesneden
2 bosuitjes, grof in de lengte gesneden
1 rode peper, zeer fijn gesneden
krop botersla of kropsla, gewassen en grof gescheurd
8 grote kastanje champignons, gehalveerd
8 trostomaatjes, gehalveerd
Paksoi, grof gesneden en houdt de witte delen van de stronkjes apart
1 el sesamzaadjes*
1 teen knoflook, fijn gesneden
handje koriander**
2 el  olijfolie of zonnebloemolie
1 flinke scheut Balsamico azijn
Pittige paprika poeder, zout en peper naar smaak

Snij eerst alle groente zoals aangegeven. Verhit wat olie in de pan en leg de stukken kip erin. Kruid met peper, zout en pittige paprikapoeder. Strooi dan de sesamzaadjes over de kip zodra deze aan beide kanten een beetje gekleurd is. Zet het vuur iets lager om aanbranden van de sesamzaadjes te voorkomen. Haal als de kip gaar is, de kip uit de pan en zet afgedekt in aluminium folie apart. Verhit opnieuw wat olie in de pan en voeg de lente ui , de rode peper en witte delen v/d Paksoi toe. Bak ongeveer 1 minuut. Voeg dan de tomaat, knoflook, restant van Paksoi en champignons toe en bak alles nog even op hoog vuur. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Leg de kip, incl de jus die in de folie ligt,  bij de groente. Blus dan het geheel af met een flinke scheut Balsamico azijn. Het gaat lekker borrelen in de pan en de ingrediënten worden gekarameliseerd. Proef dan of je nog zout, peper of Balsamico azijn moet toevoegen. Voor het serveren van de salade: leg de gewassen botersla op een groot bord. Verdeel de groente, kip en Balsamico jus op de sla en garneer met verse koriander blaadjes. Serveer desgewenst met vers knapperig brood.

* Ik heb Libanese za atar gebruikt: een mengsel van sesamzaadjes met wat gedroogde wilde tijm.
** Ik had geen verse koriander maar heb wat gedroogde korianderblad op het laatst in de pan toegevoegd.

Summary
recipe image
Recipe Name
salade met sesamkip en champignon
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *