Gemarineerde varkenshaas met mango en sperziebonen

gemarineerd varkenshaasje mango sperziebonen

Ik heb sinds kort weer een abonnement van de Openbare Bibliotheek. De bibliotheek ligt voor mij op loopafstand en is onlangs helemaal vernieuwd. Ondertussen heb ik ook al enkele kookboeken geleend. Eergisteren viel mijn oog op het Easy Iceland van een Vlaamse tv-chef met IJslandse roots*. Ik had een soort Nordic Kitchen-achtige recepten verwacht maar de gehaktballetjes (Kjotbollur) zijn aangemaakt met Tuc-crackers, gember en ras-el-hanout en in de IJslandse visballetjes gaat Tom Yum-soepbasis. Het zijn een soort fusion-achtige recepten dus, begeleid met mooie foto’s en af en toe kom je interessante combinaties tegen.

Het recept voor gemarineerd varkenshaasje met mango en sperzieboontjes wilde ik wel uitproberen. Overigens begint nu toch echt de bodem van de vriezer in zicht te raken qua ingevroren moestuingroentes. Precies op tijd want binnenkort komen er weer erwtjes, peultjes en tuinbonen aan. Ik heb nu nog een paar zakjes snijbonen, zuurkool, courgette, een zakje sperziebonen en heel veel kievitsbonen in de vriezer. Die kievitsbonen had ik willen drogen maar ze bleven zo vochtig dat ik ze maar heb ingevroren. Dit jaar sla ik op dat gebied de teelt even over maar ga weer voluit voor de gewone sperziebonen en (voor het eerst) gele slabonen.

Gebaseerd op het kookboekrecept en heel lekker:

Gemarineerde varkenshaas met mango en sperziebonen

1 flinke varkenshaas
25 ml Japanse sojasaus
1 tl suiker
2 tl citroensap
2 cm verse gember, geraspt
1 teentje knoflook, geraspt
sesampasta (tahin), kwart theelepel
rode pepervlokken
snufje herbamare of zout

300 gram sperziebonen
halve mango
sap van halve citroen
basilicumolie of olijfolie en verse basilicum
verse peterselie
rood pepertje, fijngehakt

Maak een marinade van de sojasaus, suiker, citroensap, gember, knoflook, sesampasta, rode peper en snufje herbamare of zout. Let met het toevoegen van het zout er op, dat de marinade zonder al best zout is. Doe de varkenshaas in een schaal of in een sluitzak en voeg de marinade toe. Wentel de varkenshaas goed door de marinade en laat het minimaal een uur marineren in de koelkast. Veeg dan de marinade van de varkenshaas en bak in 10 tot 15 minuten de varkenshaas aan alle kanten rose. Wil je de varkenshaas gaarder, bak dan nog 5 tot 10 minuten langer. Laat de varkenshaas voor het aansnijden 5 minuten rusten in aluminiumfolie.

Snij de mango in reepjes en het rode pepertje fijn. Kook de sperziebonen in ca. 7 minuten gaar. Doe dit in een schaal. Meng op gevoel hier citroensap, wat basilicumolie en rode peper door. Bestrooi met verse peterselie.

*Easy Ice Land van Dagny Ros Asmundsdottir

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Gemarineerd varkenshaasje met mango en sperziebonen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *