Salade met gerookte zalm, avocado en gepocheerd ei

salade gerookte zalm gepocheerd ei

Laat je niet weerhouden door het gepocheerde ei. Uit een discussie op Facebook onder kookliefhebbers bleek dat hier veel (hobby)koks moeite mee hebben. Daarom geef ik hieronder een paar trucs waar een echte profkok zich waarschijnlijk dood voor zou schamen maar waardoor je wel (bijna) gegarandeerd een goed gepocheerd ei op tafel kan zetten. Ik heb daarvoor twee manieren, een manier is dat het ei in een plastic zakje in een pannetje kokend water gaat en de andere manier is het ei in een kopje water breken en in de magnetron pocheren.

Eitje in een zakje in pannetje kokend water: Deze methode heeft mijn voorkeur, vooral als je meerdere eitjes tegelijk wil pocheren. Pak een boterhamzakje en spuit daar wat olie in. Strijk over de buitenkant van het zakje zodat de olie zich verspreid. Breek dan een eitje voorzichtig in een kommetje en laat dat in het ingevette boterhamzakje glijden, zodanig dat de eierdooier in tact blijft. Knoop het boterhamzakje vlak boven het ei dicht. Breng water aan de kook en laat de zakjes met ei langzaam in het water zakken. De eitjes moeten onder staan. Kook 4 minuten bij kleine eieren en 4 en een 1/2 tot 5 minuten bij grote eieren. Haal de zakjes dan uit het kokende water en zet ze onder koud stromend water. Knip de zakjes net onder het knoopje door.

Het eitje in de magnetron pocheren: pak een bakje of kom (niet te hoog, breed model) en vul dit met koud water tot maximaal 2 centimeter onder de rand. Tik het eitje in het water en zet het kommetje in de magnetron. Bij een magnetron van 1000 W duurt het 2 minuten en 10 seconden voordat je een eitje met nog een zachte dooier hebt. Bij een andere magnetron moet je even uittesten wanneer het eitje goed gepocheerd is. Begin met een kooktijd van zo’n twee minuten en verleng eventueel in stapjes van 20 seconde de magnetrontijd. Wanneer je voor jou de juiste tijd te pakken hebt, is dit een fijne en snelle manier van eieren pocheren. Overigens, op de vraag waarom een breed bakje nodig is: dit is omdat het bakje gaat trillen in de magnetron en een lang smal bakje dan kan omvallen. Dit heb ik meegemaakt en het schoonmaken van de magnetron vol water en eiprut is geen leuk karweitje.

Salade met gerookte zalm, avocado en gepocheerd ei

Per persoon:

Hand (gemengde) sla naar keuze
2 repen komkommer
1/2 avocado
50 gram gerookte zalm
1 ei
olijfolie
citroensap
zout, peper
Optioneel: kerstomaatjes, verse peterselie en/of bieslook

Was en droog de sla en snij of scheur deze fijn. Snij met een kaasschaaf 2 repen komkommer in de lengte en snij deze weer in de lengte doormidden zodat je komkommerslierten krijgt. Schil en ontpit de avocado en snij deze in reepjes. Besprenkel de reepjes met citroensap om verkleuring te voorkomen. Verdeel de sla over het bord, drapeer de komkommerslierten, de avocadorepen en de gerookte zalm in stukken op de sla. Besprenkel met olijfolie, wat citroensap en zout en peper. Breng water aan de kook. Vet een boterhamzakje aan de binnenkant in met een beetje olijfolie. Breek een eitje in een kopje en laat het ei voorzichtig in het boterhamzakje vloeien. Leg een centimeter boven het ei een knoopje in  het boterhamzakje en laat het voorzichtig in het kokende water zakken. Kook 4 minuten indien klein ei is, 4 1/2 bij medium ei en 5 minuten bij een groot ei. Knip na de kooktijd het zakje onder het knoopje open en leg het ei op de salade. Serveer met een snufje zout en eventueel nog wat verse kruiden erover.

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Salade met gerookte zalm, avocado en gepocheerd ei
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *