komkommerrelish zelf maken

komkommerrelish

Mijn eigen teelt-komkommers hebben stekels. Ik had nog nooit komkommers met stekels gezien, dus ik dacht gelijk dat er iets mis was met mijn komkommers. Op het internet kwam ik er gelukkig achter dat dit komt doordat ik niet gemanipuleerde komkommerplanten heb en omdat ze in koude grond staan. Het plukken van de komkommers doe ik met een ovenhandschoen aan. Als ik vervolgens de komkommer omhoog houd aan het steeltje, kan ik zonder pijn met de dunschiller de stekelige schil er af halen.

En dan proef je het verschil tussen de komkommers in de winkel en komkommers van eigen teelt. Waar de komkommers uit de winkel wel eens waterig kunnen smaken en soms al zijn ingedroogd, zijn de verse komkommers smaakbommetjes en erg sappig!. De komkommers rijpen in golven: veel gelijktijdig volgroeid, dan weer even niets en dan de volgende golf komkommers. Deze golf heb ik een lekkere Italiaanse komkommersalade gemaakt en deze komkommerrelish. Heeeele pittige komkommerrelish. Lekker bij vis of op een burger.

komkommerrelish

Voor 2 potjes:

3 komkommers
1 stengel bleekselderij
1 ui
3 groene (of rode) pepers
2 el zout
1/2 tl mosterdzaadjes
100 ml azijn
25 ml suiker
evt wat peperkorrels

Snij ca. 3 geschilde komkommers in kleine blokjes (zonder zaadlijsten) totdat je 1/2 liter komkommerblokjes hebt. Doe de komkommerblokjes in een schaal. Voeg een stengel bleekselderij in kleine stukjes toe. Voeg 3 gesnipperde groene pepers, zonder de zaadjes, toe. Snipper een uitje en voeg toe. Bestrooi het mengsel met 2 eetlepels zout en giet na 4 uur de groente in een zeef. Laat het uitlekken en spoel alle groente nog even om het zout weg te spoelen. Laat weer goed uitlekken. Knijp eventueel de groente nog even uit. Zet afgedekt weg.

Doe 150 ml blanke- of wijnazijn,  60 ml suiker, 1/2 tl mosterdzaad in een pan en eventueel nog wat peperkorrels. Breng het onder roeren aan de kook. Voeg de groentemix toe en breng weer aan de kook.  Laat de groente 10 minuten zachtjes koken. Doe de mix in de (hete) potten, en giet het vocht tot 1 centimeter onder de rand. maak de rand schoon, en doe de deksel erop.

Zet een nachtje ondersteboven ter afkoeling. Berg de potjes koel en donker op.

Naar een recept van the Complete book of  Home Preserving

Summary
recipe image
Recipe Name
komkommerrelish zelf maken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *