De ui als smaakmaker

Er zijn ontzettend veel soorten en kleuren ui. De gele ui is de bekendste en waarschijnlijk ook de meest gebruikte ui in de keuken. Veel gerechten beginnen met het aanbakken van deze gele gesnipperde ui. De rode ui is iets zoeter dan de gele en is ook heel lekker rauw in salade’s. De witte ui zie je niet vaak in de winkel liggen. Deze ui is ook iets zoeter dan de gele maar wel iets scherper dan de rode ui. Verder zijn er natuurlijk dan nog de sjalotjes, lente/bosui en zilveruitjes.

Elk jaar zet ik een veldje pootuien in de moestuin. Deze uien gaan altijd op. Ik heb zelfs een keertje 4 kleuren uien gekweekt: naast de bovenstaande kleuren ui ook nog een roze variant. Daar kon ik na de oogst prachtige uienvlechten van maken en gelijk ook eens goed het verschil tussen de uien ervaren.

Naast een recept voor Franse uiensoep, ui-kaasslof en Wijk aan Duinse hachee, heb ik bijvoorbeeld ook een recept voor uiensambal op het blog. Maar er is zo veel lekkers te maken met ui. Daarom plaatste ik een oproepje bij mede-foodbloggers met de vraag of zij nog recepten op het blog hebben met ui in de hoofdrol. Van uienchutney tot hartige tarte tatin met rode ui, onderstaande recepten laten zien dat je met ui een heerlijke maaltijd of snack op tafel zet.

Het blog “Onze Franse keuken” stuurde deze Franse uientaart in. Via de link tref je naast het recept, ook nog een filmpje over het bereiden van deze taart aan.

franse uientaart

“Slowfoody” deelt het recept van haar moeder voor het Maastrichtse Zoerfleis. Dit recept nodigt uit tot een keer zelf zoerfleis maken.

Anne-Marie van het blog “My happy kitchen” maakt graag tartelettes. Deze hartige tartelettes met gekarameliseerde ui en pijnboompitjes gaan het goed doen als snack bij een feestje maar ook bijvoorbeeld als buffethapje.

Op het blog “De Zoetekauw” zijn deze uienringen te vinden. Door de prachtige foto alleen al, krijg je ontzettend veel zin in deze ringen.

uienringen

Gekarameliseerde rode uientaart met geitenkaas is het recept waar het meest om wordt gevraagd door de gasten van “Domaine Malpas”. Dat alleen al is een reden om deze taart eens te maken.

Jody van het blog “Ongewoon lekker” kookt graag met drank en deze keer gaat er port in de : Rode uiencompote . Lijkt mij heerlijk.

Rode uiencompote met port

Ik zet regelmatig een quiche op tafel en dit recept van deze uienquiche met Franse kaas van het blog “Culi Sandra” doet mij bij voorbaat al watertanden.

Uienquiche met Franse kaas

Van het blog “Anja’s food & blog” komen deze rode uien van de BBQ. Dit lijkt mij een heerlijk bijgerecht. Lees je dit blog niet in de lente of zomer: ook in het naseizoen en in de winter is het leuk om eens een keer de BBQ op te stoken.

Rode BBQ uien (5)

“Eerst koken” kon bij deze Pasta met uiensausen pesto alle vakjes aanvinken: vega, lekker voor iedereen en simpel. Klinkt goed!

Een recept met witte ui in de hoofdrol: van het blog “Culinea” komt deze chutney van witte uien. Ik zie gelijk een pappadum met deze chutney voor mij maar op het blog staan nog veel meer goede suggesties.

Chutney van witte uien

Van het blog “Cultfood” komt het recept voor Paul Bocuse uiensoep. Hier heb ik persoonlijk hoge verwachtingen van gezien de bedenker van het recept, en moet en zal dit ook een keertje op tafel zetten.

GL-blog-L1030150 (1)

Een visrecept mag zeker niet ontbreken in dit overzicht. Op het blog “ElsaRblog” is het recept voor visschotel met lenteuitjes te vinden.

Deze Chinese pannenkoekjes met lenteui zijn eigenlijk een soort broodjes en worden gegeten als snack maar “Lekker Plan” kan het van harte aanbevelen om ze te eten bij het avondeten (of als ontbijt).

Stapel Chinese pannenkoeken met lenteui

Van het blog “Aan tafel bij Anna” komt deze hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola. De uien zijn gegaard in een echt karamel laagje waardoor de ui volgens Anna een heerlijke smaak krijgt, vooral in combinatie met de pittige gorgonzola.

Hartige tarte tatin van rode ui en gorgonzola en tijm. Een heerlijke vegetarische quiche of hartige taart waarbij de smaken van zoet en hartig goed samenkomen. Een goede en makkelijke maaltijd voor het avondeten.

Ben je gek op uiensoep, maak dan van het blog “Ohmydish” eens deze uien risotto. Het is een makkelijke en vegetarische risotto.

Uien risotto

Ik ben heel nieuwsgierig naar de smaak van deze gekarameliseerde uien met hoisinsaus en bier van het blog “Culinette” .

uienhoisin

Dit waren maar liefst 16 recepten met ui in de hoofdrol. Mocht je een keertje 1 van de recepten maken: ik ben erg nieuwsgierig naar wat je er van vond. Een berichtje kan je hier onder achter laten. Door “ui” in de zoekfunctie van deze site in te typen vind je de recepten van dit blog met (veel) ui.

Summary
recipe image
Recipe Name
De ui als smaakmaker : uirecepten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *