Zuurdesem kaneelbroodjes met honing

Zodra ik het deeg uit de kom pakte om de kaneelbroodjes te vormen, voelde ik dat dit wel eens zeer luchtige en lekkere broodjes konden worden. De geur die bij het bakken uit de oven kwam was goddelijk. Twee van de tien kaneelbroodjes hebben de volgende dag nog gehaald. Voor de zekerheid had ik deze twee nog even in de oven gedaan en ze waren weer lekker. Toegegeven, de eerste dag zijn ze het allerlekkerst, warm net uit de oven.

Het bakken van brood met zuurdesem vind ik een uitdaging. Soms laat ik het deeg te lang rijzen, soms rijst het deeg bijna niet. Op de een of andere manier gaat het wel goed als ik tarwebloem gebruik. Bij ander soort meel, zoals volkoren, voeg ik nog een beetje gedroogde gist toe. Volgende project wordt het maken van zuurdesem bolussen.

Zuurdesem kaneelbroodjes met honing

  • 400 gram bloem
  • 150 gram zuurdesem
  • 55 gram gesmolten boter
  • 200 gram melk
  • 10 gram zout
  • 40 gram honing
  • 100 gram basterdsuiker
  • 1 tl kaneel

Activeer minimaal vijf uur voordat je begint met het deeg te maken de zuurdesem: 30 gram zuurdesemstarter met 60 gram bloem en 60 gram water. Maak de avond voordat je de broodjes wil eten dan het deeg (bloem, zuurdesem, boter, melk, zout en honing). Doe je dit met behulp van de broodbakmachine: pak het pizzadeeg-programma en laat het deeg tot de volgende ochtend in de broodbakmachine rijzen. Handmatig: kneed het deeg goed door en doe het in een kom en laat het een nacht buiten de koelkast rijzen. Bestrooi de volgende ochtend een werkblad met bloem en vorm dan met behulp van een deegroller een rechthoekige lap van het deeg, circa 40 in de breedte en 30 centimeter in de lengte. Meng de basterdsuiker en kaneel en bestrooi hier de lap mee.* Rol van boven naar beneden op en snij de rol in 10 stukken (plak van ruim 3 centimeter) en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Duw een beetje plat en laat nog minimaal 2 uur rijzen met folie er over gespannen. Bak in circa 18 minuten op 200 C. mooi lichtbruin.

*Ik had kaneelsuiker over. Deze suiker kan je bewaren voor appelgebak etc.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zuurdesem kaneelbroodjes met honing
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *