Groentebouillonpoeder zelf maken

Op dit moment ligt er een in plakjes gesneden courgette en kastanjechampignons in de voedseldroger. Deze voedseldroger heb ik na jarenlang wikken en wegen aangeschaft. De enorme peperoogst ging als eerste de droger in, zowel in stukken gesneden (omdat ik het wilde malen tot poeder) als de hele pepers. Vervolgens heb ik de puntpaprika’s gedroogd en had ik de smaak zo te pakken dat ik ook zelf groentebouillonpoeder wilde maken.

Na wat hakken en snijden, drogen en afkoelen had ik twee grote potten gedroogde groente. Op internet kwam ik een goedkoop koffie/specerijenmalertje tegen en nu heb ik dus een strooipotje groentebouillonpoeder. En wat een geweldige smaakexplosie zit er in dit potje. Ik kreeg gelijk visioenen van de produktie van een eigen collectie bouillonpoeders. Ik ga in ieder geval door met drogen en malen.

Zelfgemaakte groentebouillonpoeder
  • 1 venkel
  • 1 prei
  • 3 stelen bleekselderij
  • 3 waspenen of 1 winterwortel
  • 1 puntpaprika
  • 1 tl zout

Ik heb een kleine voedseldroger dus ik heb de groente in twee sessies laten drogen. De prei, wortel en venkel hoeven niet zo lang als de bleekselderij en puntpaprika. Ik heb alles op 70 C gedroogd.

Was en droog de groente. Van de prei haal je het kontje af, het buitenblad en het donkergroen (het donkergroen is nog te gebruiken in een stoofpotje). Snij de prei in de lengte doormidden, en haal de bladen uit elkaar. Leg de lange repen prei op de droogovenbladen. Snij met een dunschiller lange repen van de wortel en leg deze ook op de droogovenbladen. Trek van de venkel de bladen uit elkaar, snij deze doormidden zodat er platte plakken ontstaan en snij deze eventueel nog tot nog plattere plakken door ze overlangs nog een keer te snijden. Trek drie stelen van de bleekselderij, snij deze in de lengte doormidden. Verwijder van de puntpaprika de zaadlijsten en snij in platte plakken. Hoe minder dik de plakken, hoe sneller ze droger. Doe alles in de voedseldroger en laat drogen tot knisperig (je behoort de groente te kunnen breken). De puntpaprika duurt het langst, bij mij zo’n 8 a 9 uur. Laat alles goed afkoelen en doe in een schoon potje tot alles is gedroogd en maal het dan in een koffiemaler. Voeg een theelepel zout toe (meer zout kan nog later worden toegevoegd mocht dat nodig zijn) en doe alles in een potje. Ik kon er een standaard-kruidenpotje van een bekend kruiden- en specerijenmerk mee vullen. Natuurlijk kan je ook nog gedroogde kruiden zoals tijm en rozemarijn toevoegen e.d. maar ik kies er voor op dat apart te doen (afhankelijk van het gerecht).

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelfgemaakte groentebouillonpoeder
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *