Diepvries opruimen en leeg koken

Wanneer de tijd komt dat je een nieuwe diepvries moet kopen omdat de oude krakkemikkig is: niet meer goed koelt of de hele tijd aanvriest. Of wanneer je een stroomstoring hebt gehad en de inhoud van de vriezer snel wilt opmaken. Dan is het tijd om te gaan inventariseren wat er in de vriezer ligt (de “lag dat er ook nog in?” ervaring) en maaltijden te gaan plannen om de inhoud op te maken: weggooien is zonde en vaak niet nodig, ook al heb je af en toe producten met vriesbrand (witte plekken op het vlees).

Aanvalstaktiek:

  • pak een schrift en maak een lijst van alles in de vriezer
  • ga kijken wat er mogelijk is qua maaltijden (zie hieronder)
  • geef bij huisgenoten aan dat als ze snacktrek hebben of gaan lunchen, ze even op de lijst kijken wat er op kan (kan je heel populair bij huisgenoten van worden)
  • maak een weeklijst van alle maaltijden
  • streep door wat je hebt gebruikt (weekplanningen lopen wel eens anders)
  • kijk ook even wat er eventueel nog in de nieuwe vriezer kan, haal dit zo laat mogelijk uit de vriezer en doe dit in een koelbox met koelelementen
  • laatste restjes kunnen eventueel nog enkele dagen in koelkast liggen maar gooi ze dan wel echt weg
  • geniet van de nieuwe vriezer en beloof jezelf dat je het dit keer overzichtelijk gaat houden qua inhoud

Hieronder enkele ideeën voor wat te koken of te maken met hetgeen je aantreft in de vriezer. Bij mij veel zakjes groente (moestuinoogst), vis en vlees (voor als we geen tijd zouden hebben om boodschappen te doen) en brood. Veel plezier met het opmaken en het verzinnen van nieuwe gerechten.

  1. Kleine zakjes groente (sperziebonen, paprika, courgette) plus ingevroren rauw vlees:

Met de kruidenmix zoals “berbere” maak je hier een (ethiopisch) gerecht van: vlees -in dobbelsteentjes gesneden- bakken, groente en bouillon plus kruidenmix toevoegen. Rode wijn is te vervangen door een scheutje rode wijnazijn of balsamico.

Lasagne natuurlijk, met een bijzondere kaas maak je ook nog eens een speciale lasagne.

Curry: ook met alle soorten groente en vlees te maken of vegetarisch.

Tajine met 5 groenten

Pastasaus van eventueel gepureerde groente (of google op “pasta” plus de groente en vlees die je wilt gebruiken en er komt altijd wel iets naar boven).

2. Zakjes gekookte rijst

Nasi natuurlijk, met eventueel daarnaast nog ingevroren loempia’s/ vlammetjes / sate

Rijstepap (met wat custardpoeder voor de binding)

Bijgerecht voor curry en stoofpotten

3. Pompoenpuree

Pompoentaart met koekjeskruimelbodem

Pompoensoep

Pompoenjam/pompoencakejes

Hartig pompoenbrood

Pompoenpita’s

Pompoentortilla’s

4. Ingevroren vruchtenmoes/banaan/vruchten

Yoghurtsmoothie (1 banaan, sap van 1 sinaasappel (of ander fruit) en scheut yoghurt)

Milkshake (2 bollen ijs met 200 ml melk en vruchten)

Vruchtensaus voor over pudding of ijs

Vruchtencake (bv bananenbrood/-cake)

5. Diverse soorten vis (evt ook garnalen en mosselen), ook kleinverpakkingen

Visragout

Visrisotto

Viscurry

Vissoep

Vispannetje

Visburgers

6. Ingevroren beleg/spekjes

Tosti’s natuurlijk (of pizza) met een soepje vooraf

Hartige taart

7 Ingevroren brood/broodjes/krentenbrood

Broodpudding

Tosti’s natuurlijk

Broodtaart (brood als bodem/zijkanten van de taart)

Brood met de ingevroren burgers/(garnalen)kroketten)/(vegetarische)schnitzels met komkommersalade

8. Snacks

Lunch met een kroket/hamburger

Friet met een snack en een salade

Roomijs: milkshake: twee bollen ijs met 200ml melk en evt vruchtensiroop

Dit zijn zo maar een paar ideeën. Heb je nog een goed recept voor het opmaken van de vriezerinhoud, post dat hieronder, dan wordt dit een mooie lijst voor iedereen die zijn vriezer nodig moet ontdooien of weg wilt doen!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vriezer opruimen en leeg koken
Published On

Published by

One thought on “Diepvries opruimen en leeg koken

  1. Ook ideaal: restanten van maaltijden per portie in bakjes in de vriezer doen. Op een dag met weinig tijd haal je net zoveel bakjes uit de vriezer als je eters hebt en tada… verrassingsmenu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *