Langzaam gegaarde wilde ganzenborstfilet op een bedje van zuurkool, ui en bleekselderij, met aardappeltjes en wildjus

ganzenborstfilet zuurkool

Met de electrische slowcooker wordt zelfs filet van een oude gans lekker mals. Deze aanbeveling van de slowcooker komt van Wouter Klootwijk. Hij noemt de slowcooker ook wel een antiek oliestel, nu met een snoer er aan.

Dus wat doe je als je deze recensie in het geheugen hebt opgeslagen en er liggen twee ganzenborstfilets van een (oude?) wilde gans in de vriezer. De slowcooker/crockpot pakken en recepten gaan zoeken voor ganzenfilets. Ik heb verschillende recepten gezien die mij aanspraken. Op een gegeven moment gekozen voor een ovenrecept van gans met zuurkool. Iets te simpel naar mijn smaak, en heb kruiding en de overige groente in dit gerecht geleend van een ander, Canadees, recept voor “sauerkraut-stuffing”. Het Canadese recept was weer gebaseerd op een Noord-Europees recept. Ik heb de ingrediënten in een slowcooker gedaan en de gans geserveerd met een wildjus.

Wilde ganzenborstfilet met zuurkool uit de slowcooker

Voor 2 personen:

Ruime glas witte wijn (125ml)
2 ganzenborstfilets
(voor de wildjus de 2 pootjes van de gans)
1 ui
1 stengel bleekselderij
verse tuinkruiden (peterselie, bieslook)
halve theelepel kummel
200 gram zuurkool
peper, zout
6 aardappelen
1 kopje kruiden- of groentebouillon

Kruid de ganzenborstfilet met zout en peper. Doe 100 ml wijn in de slowcooker. Doe hier de gesnipperde ui en in stukjes gesneden bleekselderij bij. Snij een paar stengels bieslook fijn en 2 takjes peterselie. Doe deze bij de wijn. Leg de ganzenborstfilets in de slowcooker en als je de pootjes ook hebt, de pootjes erbij (voor de wildjus). Bedek met de zuurkool en strooi wat kummel over de zuurkool. Besprenkel de zuurkool met restant van de wijn. Kruid het geheel nog even met wat zout en peper. Zet de slowcooker op laag (80 C) en laat 8 uur garen. Draai de filet tussendoor 1 keer om (heb ik voor de zekerheid gedaan, ik weet niet of het nodig is geweest). Doe een half uur voordat de gans gaar is, de aardappelen in water met een theelepel zout en breng aan de kook. Giet af als de aardappelen gaar zijn.

Voor de wildjus: haal de zuurkool en vlees uit de slowcooker en giet het vocht in een pannetje. Doe de zuurkool, overige groenten en vlees weer terug in de slowcooker (ook als de slowcooker uitstaat blijft het eten lekker warm totdat je de jus klaar hebt). Doe een kopje kruidenbouillon bij het vleesvocht in het pannetje en laat even goed doorkoken totdat er een lekkere jus overblijft. Serveer de filets op een bedje van zuurkool en de groente, leg er een paar aardappeltjes bij en giet hier de wildjus overheen.

Summary
recipe image
Recipe Name
ganzenborstfilet met zuurkool en wildjus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Langzaam gegaarde wilde ganzenborstfilet op een bedje van zuurkool, ui en bleekselderij, met aardappeltjes en wildjus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.