Bretonse vissoep met sardine

bretonse vissoep

Vorig jaar waren we op vakantie in Bretagne. We hebben twee weken doorgebracht in de buurt van Douarnenez, een vissersplaatsje. Bekend van sardientjes. We hebben dan ook genoeg winkels vol met prachtige blikjes sardienen gezien. Omdat het een vissersplaatsje is, hadden we ook verwacht te zullen struikelen over de visrestaurantjes.

Het visrestaurantje waar ik volgens mijn verwachtingen (in het zonnetje, gekrijs van meeuwen op de achtergrond) een rijk gevuld Bretons vissoepje zou eten: niet op ons pad gekomen. Op een gegeven moment hebben we maar in de supermarkt twee blikken Bretonse vissoep gekocht. Eentje warmde we gelijk op in het vakantiehuisje. Bij het openen van het blikje viel al op dat er geen enkel stukje vis in dreef. Het was een soep met gemalen vis. Bij het proeven van de soep, was er gelijk herkenning: dit is soep met veel sardien er in. Dus op het etiket gekeken en daar stond alleen “poisson”. Vis, dat kan van alles zijn. In ieder geval sardienen, maar ook nog andere vis?.

Thuis nog een keer gegoogled. De Bretonse vissoepen op Google-afbeeldingen zagen er toch echt anders uit dan de soep uit het blik. Maar bij het googlen vervolgens op Bretons, sardine en soep, het volgende: “Douarnenez heeft naam gemaakt met zijn sardinesoep met veldzuring” aldus K. Simon van het boek Bretagne. Aha! Vandaag met z’n twee-en de soep nagemaakt want het andere meegenomen blik is vorige maand opgegaan. Dit is de soep uit het blik Bretonse vissoep, gekocht in Douarnenez:

Bretonse sardinesoep

1 liter visbouillon
1 blikje (JW) Sardinefilet van 95 gram
1 blikje tomatenpuree (2 eetlepels)
1 teentje knoflook
1/2 tl gedroogde tijm
scheutje pastis/sambuca of wat venkelzaad
1 tl citroensap
paar druppels tabasco
peper
olijfolie
evt scheutje cognac

Maak visbouillon van een liter kokend water en twee visbouillonblokjes. Snipper de knoflook en bak deze zachtjes aan in een klein scheutje olijfolie. Voeg dan de bouillon toe. Doe hier de filets uit het blikje sardinefilet in: let op geen hele sardienen maar filets!. Roer er vervolgens een blikje tomatenpuree door (=ca twee eetlepels) en 1/2 tl gedroogde tijm. Voeg scheutje pastis/sambuca of wat venkelzaad bij de soep en citroensap, tabasco en peper. Laat de soep even goed doorkoken en pureer dan de soep met een staafmixer. Dien (eventueel) op nog met nog een scheutje cognac er door.

Summary
recipe image
Recipe Name
Bretonse vissoep met sardine
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Bretonse vissoep met sardine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *